Danijel Vinković

Danijel Vinković: – U svijet vatrogasaca ulazi se već odmalena!

Međimurska priroda i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami njeguje posebno dobru suradnju s vatrogasnim društvima. U okruženju Centra u Križovcu izgrađena je nova garaža DVD Križovec, a također je i jedna od interpretacijskih tabli posvećena upravo povijesti i vatrogascima DVD Križovec. Suradnja s križovskim vatrogascima ostvaruje se i prigodom organizacije određenih aktivnosti i događanja u samom Centru Med dvemi vodami ili pak na terenima naselja Križovec.

Na ovogodišnjem trećem izdanju Kampa mladi čuvari prirode Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ostvarila je odličnu suradnju s još jednim vatrogasnim društvom. Predstavnici DVD Lopatinec, Danijel Vinković, Tomica Horvatić i Niko Turk za sudionike kampa pripremili su zabavne vježbe za djecu, mladež i pomladak.

iko Turk, Tomica Horvatić i Danijel Vinković
Niko Turk, Tomica Horvatić , najmlađa vatrogaskinja na kampu Tena Horvatić, i Danijel Vinković

O radu ovog vatrogasnog društva Danijel Vinković nam je kazao:

– U vatrogastvu se najviše bavim gašenjem požara, ali i kod slučajeva obilnih kiša ispumpavanjem voda, ili kod srušenih stabala uklanjanjem tih stabala s prometnica, drugih puteva ili površina. Društvo postoji od 1932. godine. Prošle godine proslavili smo 90-tu obljetnicu. Brojimo sveukupno oko 65 članova, od toga je dvadeset i pet članova u kategoriji mladeži i djece. Svakim danom se trudimo biti što više obrazovani i educirani. Pratimo sva školovanja i obrazovanja za unapređenje vatrogasnih vještina, kupujemo i novu opremu kako bi bili kvalitetno opremljeni i spremni za brzo i učinkovito djelovanje. Već dugi niz godina DVD Lopatinec okuplja vatrogasce iz čak pet sela s područja općine Sveti Juraj na Bregu.

vatrogasne igre za djecu
Vatrogasne igre za djecu na Matulovu gruntu

Vinković je krenuo u svijet vatrogastva još kao dijete, kroz zabavu i igru, kao dječak od pet, šest godina, kazao je, te prokomentirao:

– Možda i ovaj Kamp na Matulovu gruntu potakne nekoliko djece da se zainteresira za vatrogasne aktivnosti. Ovdje smo pripremili vježbe za djecu i mladež korištenjem brentače za djecu. Djeca su se okušala u vježbama osmišljenim za dob od 6 do 12 godina, te u vježbama za uzrast od 12 do 16 godine. Tako pripremamo nove generacije koje se nakon 18 godina mogu pridružiti seniorima i krenuti punim korakom u svijet vatrogastva.

A koliko su vatrogasne zajednice, njihovi članovi i aktivnosti značajni, svjedoče i posljednjih primjeri obrane naselja od visokog vodostaja, požara ili drugim nezgodama gdje vatrogasci interveniraju spašavajući ljudske živote i imovinu. Hvala im svima!

tekst i foto: Roberta Radović

vatrogasne igre za djecu
U vatrogasnim vježbama svi su uživali…
Danijel Vinković
Danijel Vinković, iz DVD-a Lopatinec
tabla DVD Križovec
Interpretacijska tabla DVD Križovec kod Centra za posjetitelje Med dvemo vodami

 

 

Share on facebook
Facebook