Anela Borcic Matulov grunt (1)

Kakvo to prijateljstvo veže rezidente i Matulov grunt?

Tko jednom doživi čari Matulova grunta, ponovo se želi vratiti u okrilje njegova mira, udobnosti i domaćinskog „štiha‟. Adresa Frkanovec 30 postaje u Hrvatskoj, ali i šire, sve prepoznatljivije mjesto za književnike, istraživače i prirodoslovce. Ova obnovljena starinska “hiža” svoja vrata kao edukacijsko-istraživački centar otvorila je 10. ožujka 2021. godine. Rekonstrukcija i prenamjena „hiže‟, pripadajuće gospodarske zgrade i gruntiša pokazao se kao pun pogodak. Već sama činjenica što se nalazi na području ekološke mreže Natura 2000, nedaleko lokaliteta Bedekovićeve grabe usmjerio je namjenu Matulova grunta prema edukaciji, istraživanju i interpretaciji posvećenoj leptirima plavcima i značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja. Matulov grunt sadržajima i programima u toplijem dijelu godine privlači time značajan broj posjetitelja, koji ga posjećuju kao grupe ili individualci.

Matulov grunt osim što je prvi edukacijsko-istraživački centar u Republici Hrvatskoj posvećen leptirima plavcima, one je prva umjetnička i znanstvena rezidencija u Međimurskoj županiji. Podsjetimo, rezidenti prve sezone Matulova grunta bili su Tomislav Šovagović, Maja Klarić, Dimana Miteva, Srebrenka Peregrin i Ana Jembrek. Grunt kao istraživačku bazu koristili su i članovi udruge Hyla koji su tijekom ljeta istraživali noćne leptire na području Međimurske županije.

Rezidencija Matulov grunt u 2022. godini od travnja do rujna ugostila je sedmero književnika i jednu studenticu. Osjećaj što to znači biti gazdarica i gazda na Matulovu gruntu iskusili su književnici i pjesnici Sven Popović, Tomislav Šovagović, Vernes Subašić, Anela Borčić, Srebrenka Peregrin, Doris Pandžić i Zvonimir Grozdić. Rezidenti osim što su tijekom boravka na gruntu koristili vrijeme za pisanje svojih djela, imali su priliku sudjelovati u programima Dana otvorenih vrata Matulova grunta, radionicama, mini književnim programima. Svi su složni u poruci: – Želimo se ponovo vratiti u Frkanovec i biti rezidenti. Na rezidenciju se dolazi temeljem Natječaja koji raspisuju Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Društvo hrvatskih književnika. Za treću sezonu rezidencije odnosno za 2023. godinu, natječaj će biti objavljen krajem ove godine.

Matulov grunt ovog ljeta oduševio je i istraživače. Koristili su ga prirodoslovac Boris Božić te pjesnik, književni kritičari i esejist Branislav Oblučar, ali i strastveni istraživač ptičjeg svijeta. Matulov grunt bio im je baza prigodom istraživanja ptica trščaka na području Međimurja.

Studentica Mateja Horvat na Matulovu gruntu napisala je atraktivnu lutkarsku predstavu za djecu “Leptir se mota oko plota” gdje je bila i izvedena. Na gruntu je napisala i interpretacijske tekstove za poučne table.

Što zaključiti na kraju ovogodišnje sezone rezidencije? Spone prijateljstva rezidenata i istraživača s Matulovim gruntom jedinstvene su i neraskidive.

 

Sven Popovic
– Ljudi su ovdje vrlo pristojni i ljubazni, kazao je Sven Popović

 

Tomislav Sovagovic
Tomislav Šovagović bio je rezident prošle i ove godine

 

Vernes Subasic
Vernes Subašić čitao je poeziju iz njegove zbirke “Herbarium žuč”

 

Anela Borcic Matulov grunt (2)
Anela Borčić bila je rezidentica na Matulovu gruntu u srpnju
Srebrenka Peregrin
Klupica – leptir omiljeno je mjesto za fotografiranje. Rezidentica Srebrenka Peregrin vješto imitira let leptira

 

Doris Pandzic
Doris Pandžić oduševljena je proizvodima koje je sama pripremila od voća ubranog na Matulovu gruntu

 

Zvonimir Grozdic
Zvonimir Grozdić na “gruntištu” se osjećao kao da je doma

lentica vidljvosti programa DHK&MG

Share on facebook
Facebook