Svetomartinska Mura

Uz lijevu obalu rijeke Mure uređeno je pet kilometara staze za laganu šetnju, pješačenje, bicikliranje i slične sportske aktivnosti. Staza je pogodna za sve dobne skupine, od majki s djetetom u kolicima, preko vrtićkih i školskih skupina, do rekreativca i sportaša te umirovljenika. Uz stazu su uređene šumske učionice, a posjetitelji se rado fotografiraju na popularnom obnovljenom drvenom mostu. Svetomartinska Mura objedinjuje pojedinačne lokalne eko i etno atrakcije.

Kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu Međimurci i gosti našeg kraja mogu saznati i niz zanimljivosti iz domene prirodne baštine. Tko su zlikovci u prirodi, kako žive žabe u Žabniku, zašto je rijeka Mura glavna žila Međimurja i Prekmurja, kakav je životni ciklus vretenca letača iz močvara i niz drugih poučnih detalja iz flore i faune svetomartinskog kraja.

Svetomartinska Mura

1. Mlinarova ruta

Želite do rijeke Mure, a nemate puno vremena? Ovo je idealna ruta za vas. Na području oko Mlina na Muri saznajte nekoliko zanimljivosti o prirodi koja ga okružuje.

2. Ruta Međimurskog konja

Osim rijeke Mure i mrtvice zanima vas ugrožena pasmina međimurski konj? Odlazak u smjeru gmajne s međimurskim konjima je odličan izbor. Ova ruta omogućava umjerenu šetnju, doživljaj prirodnih zvukova uz Muru te susret s konjima. 

3. Ruta Živa mrtvica

Bili ste već nekoliko puta oko Mlina na Muri i želite nešto drugačiji obilazak prostora? Ova kružna ruta počinje kod najsjevernije turističke točke RH te nudi razgled murske mrtvice i njezinog živog svijeta.

4. Dabrova ruta

Ako ne želite puno šetnje, ali vas zanimaju dabrovi tragovi u prirodi ovo je idealna kružna ruta. Počinjemo kod Skelarske kuće te osim rijeke Mure razgledavamo nekadašnje šljunčare oko Svetog Martina na Muri.

5. Ruta stara Mura

Kod ove kružne rute cijelim putem se krećemo uz stari ili glavni tok rijeke Mure. Njezinim obilaskom uočavamo sve razlike između živog svijeta mrtvice te glavnog toka, kao i različite načine korištenja tih prostora.

6. Ruta Svetomartinska Mura

Želiš malo više pješačenja? Ovo je najduža ruta te obuhvaća sve zanimljivosti na stazi. Živi svijet uz mrtvicu, glavni tok Mure, pašnjak s međimurskim konjima, šljunčare i tragove dabrove aktivnosti.