Roberta Radović

Kamišibaj u Centru Med dvemi vodami: Strpljiva kukuvija i nervozni vuk!

Interpretatorice prirodne baštine Centra za posjetitelje Med dvemi vodami tijekom stručnog usavršavanja u 2022. godini na kazališnoj radionici koju je vodio predavač Davor Dokleja, glumac dramski pedagog i režiser, član profesionalne Kazališne družine Pinklec i Dramskog studia DADA, dotakle su između ostalog i temu umjetnosti pripovijedanja uz pomoć slika na maloj drvenoj pozornici. Riječ je o kamišibaj umjetnosti, japanskog uličnog kazališta, a sama riječ kamišibaj je tvorenica riječi kami što znači papir, te od riječi šibaj što znači predstava. Već tada ih je zainteresirao ovaj način pripovijedanja priča uz mini pozornicu.

Potom je ovo kazalište iz kofera krajem 2023. godine stiglo u Centar Med dvemi vodami u suradnji sa zagrebačkom udrugom Kozlići. Tradicijski oblik pričanja priča djeci kamišibaj [kamishibai] u suvenirnici Centra uprizorili su Vera Pfaff i Relja Dušek s pričom Pale sam na svijetu. Izvedbe su pratili polaznici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te djeca iz posebnog odjela Osnovne škole Nedelišće i Udruge za sindrom Down Međimurske županije.

Kamisibaj Centar Med dvemi vodami (2)
Izvedba kamišibaja u Noći muzeja

Noć muzeja 2024. djelatnice Međimurske prirode odlučile su pripremiti originalni kamišibaj jer Međimurje nudi obilje zanimljivih priča iz prirode, biljnog i životinjskog svijeta. Roberta Radović, adaptirala je basnu o sovi i vuku, osmislila scenarij i naraciju priče te napravila ilustracije za kamišibaj predstavu „Kuku i Vukonja‟. Sam drveni ormarić, kutiju koja se zove butaj, dakle malu scenu s pomoću koje se predstava izvodi i u koju se umeću slike, odrađen je u suradnji s domaćim, međimurskim stolarskim snagama. Monika Cindrić zbrinula je set igračaka i mini instrumenata za zvučnu kulisu predstave. Ivana Horvat kreirala je, osmislila i sašila originalan kostim za sovu kukuviju. Predstava je premijerno predstavljena 26. siječnja u Noći muzeja 2024. Odlično je prihvaćena i čak su bili uvedeni dodatni termini za izvedbe u suvenirnici Centra. Osobitosti kamišibaj predstave je to što postoji interakcija između izvođača i publike. Izvođač je osoba „tri u jedan‟: tehničar koji izmjenjuje papire s ilustracijama, pripovijedač i onaj koji predstavu prati proizvodeći zvukove s pomoću raznih udaraljki, batića ili drugih pomagala za proizvodnju zvuka.

Predstavu su dosad izvodile Ivana Rojko, Monika Cindrić, Sara Kočiš, Roberta Radović, te Karlo Šafarić, novi stručni suradnik za edukaciju i interpretaciju u Centru Med dvemi vodami. Sve do Uskrsnih blagdana kamišibaj Kuku i Vukonja izvodit će se radnim subotama, 16. i 23. ožujka s početkom u 11 i 16 sati u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami, a prema potrebi i u drugim terminima. Dobrodošli su svi uzrasti!

Kamisibaj Centar Med dvemi vodami (5)
Kamišibaj u suvenirnici Centra Med dvemi vodami održan u subotu 9. ožujka

Share on facebook
Facebook