Matulov grunt

Udruga žena Nedelišće na Danu otvorenih vrata Matulova grunta

Ovogodišnja sezona Dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu zatvorit će se u nedjelju 3. rujna. Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu otvorit će svoja vrata od 14 do 18 sati, a tim povodom Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizira dva programa.

Na adresi Frkanovec 30, u nedjelju 3. rujna, prije svega će se predstaviti Udruga žena Nedelišće. Članice udruge promovirat će tradiciju izrade cekera od komušine, “luščinja”. Posjetitelji će moći saznati što je sve potrebno za izradu jednog cekera primjerice koliko sati pletenja treba uložiti, ima li na tržištu dovoljno “luščinja” i sl. Udruga će tako podsjetiti na sve bake i mamice koje su ovu vještinu itekako dobro poznavale. Nekad su međimurske žene izradom cekera “služile peneze”, a danas se pletenje cekera od „luščinja‟  pretvorilo u hobi i potrebu očuvanja te tradicije. Udruga žena Nedelišće upravo se posvetila zadatku očuvanja te međimurske baštine. Predstavljanje Udruge žena Nedelišće počinje u 15 sati.

Najavljen književni susret s književnom prevoditeljicom Jelenom Radovanović-Kuckler neće se moći održati, jer rezidentica zbog obiteljskih neplaniranih obveza neće moći u nedjelju biti nazočna na programu Dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu. U 16 sati tako će biti organiziran razgled Matulova grunta uz stručno vodstvo djelatnika Međimurske prirode.

Posjetitelji će tijekom Dana otvorenih vrata moći i samostalno razgledati staru hižu, gospodarski objekt, a Matulov grunt iskoristiti za nedjeljni piknik. Svi zainteresirani slobodno mogu ponijeti dekice, slikarski štafelaj, dalekozor, knjigu…Druženje na Matulovu gruntu potrajat će završno do 18 sati.

 

DOVMG_0309- nova pozivnica

 

Share on facebook
Facebook