Za jesensku sezonu Centar za posjetitelje Med dvemi vodami pripremio je novog vodiča. Stigao je Laci! Predstavljen je danas vrtićarcima Dječjeg vrtića Kozarčeva iz Varaždina, grupa Sovice. Mališane je razveselila ginjol lutka nazvana Laci. Ovu ručnu lutku mališani su iskreno prigrlili i s pažnjom odslušali sve priče koje im je Laci ispripovijedao o međimurskim šumama i lovcima. A tko je zapravo Laci? Lugar Ladislav Husić zvan Laci (1861. – 1931.) povijesna je ličnost i jedan je od važnih značajki interpretacije povijesne i prirodne baštine u Centru Med dvemi vodami. Ladislav je bio omiljen u Orehovici i okolnim selima jer se brinuo za siromašne i pomagao im u prehranjivanju pribavljajući im divlje patke, zečeve, fazane i visoku divljač. Kako bi dječjoj dobi približili značaj lugara Ladislava Husića, rođena je ginjol lutka Laci. Vrtićarci Sovice imali su čast prvi upoznati ovu simpatičnu lutku, a kroz postav Centra vodili su ih interpretatori prirodne baštine Sara Kočiš i Karlo Šafarić.

Ginjol lutka Laci - Centar Med dvemi vodami (69)
Ručnu lutku osmislila je i izradila Ivana Horvat

Lutku je izradila Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode, kreativna djelatnica Međimurske prirode. Dosad se već okušala u izradi kostima leptira plavca, rode, jelenka i šišmiša. Prvi put je osmišljavala kreaciju ručne lutke.

– Izrada ginjol lutke bio je izazov. Uživala sam u procesu izrade, jer sam skroz zaboravila na vrijeme. U početku je bilo izazovno, jer nisam poznavala konkretne korake i metodu, već sam se tijekom izrade snalazila. Krojačko iskustvo olakšalo mi je izradu lutke. Nazvala sam ga Laci. Model je povijesna osoba, Ladislav Husić, inspiracija iz realne priče koju interpretiramo u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami, ističe Ivana.

Za izradu ginjol lutke koristila je otpadne tekstilne materijale, i kako kaže, veseli se novim izazovima u kreiranju ručnih lutaka.

Foto: Roberta Radović

Ginjol lutka Laci - Centar Med dvemi vodami (40)
Karlo Šafarić, Laci i Sara Kočiš

Ginjol lutka Laci - Centar Med dvemi vodami (113)

Ginjol lutka Laci - Centar Med dvemi vodami (91)