David Novinscak

INTERVJU David Novinščak: – I table pričaju priče…

Centar za posjetitelja Mlin na Muri u Žabniku nedavno je obogaćen s novim interpretacijskim tablama. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami sa sjedištem u Križovcu, niz godina njeguju odličnu suradnju s posjetiteljskim Centrom u Žabniku. Novosti u radu žabničkog Centra tek dio su povoda razgovora s Davidom Novinščakom, direktorom Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri koji vodi i radom Centra. Siječanj je još uvijek razdoblje kad se zbrajaju dosezi prošlogodišnjih aktivnosti i rezultata, stoga Novinščak zaokružuje prošlogodišnje posjetiteljske i turističke pokazatelje:

– 2023. godina jako se približila 2019. godini koja je u turističkom smislu bila rekordna na području Svetog Martina na Muri. Ostvarili smo pola posto manje turističkog prometa nego 2019. godine. To je u brojkama preko 145 tisuća noćenja. Ako je samo 30 posto tih posjetitelja prošlo dijelom  Regionalnog parka Mura-Drava na području Svetog Martina na Muri i razgledalo Centar za posjetitelje Mlin na Muri, radilo bi se o brojci od oko 40-45 tisuća posjetitelja. U svakom slučaju imali smo brojne posjetitelje koji su uz samu rijeku Muru istraživali prirodu i turističku ponudu ovog kraja.

Dobrodošla zamjena

Kad Centar za posjetitelje nije otvoren ili kad posjetitelji obilaze eko-turističku poučnu pješačku i biciklističku stazu do izražaja dolazi pomoć interpretacijskih ploča putem kojih posjetitelji mogu mnogo sami naučiti. Kakva su opažanja upotrebe sadržaja tih tabli?

– Ured Turističke zajednice nije otvoren 24 sata. Ali je uz samu Svetomartinsku Muru postavljen niz tabli i svakom je posjetitelju omogućeno da se putem njihovog sadržaja upoznaju s prirodnim i kulturnim fenomenima našeg kraja. Opažam kako se te table puno koriste. Ne samo da se čita predstavljen interpretativni tekst već posjetitelji koriste i svoje mobilne uređaje, pa putem QR coda mogu nešto više saznati o temi koja ih interesira, a mogu pokrenutii  audio vodič. Interpretacijske table odgovaraju na pitanja koja bi posjetitelji ponekad nas pitali. Dobrodošle su zamjena kad interpretatori od krvi i mesa, nisu dostupni.

Centar za posjetitelje Mlin na Muri - David Novinscak
Ured TZO Sveti Martin na Muri nalazi se odnedavno u Mlinarskoj kući

Nova lokacija ureda

Ured s pogledom na Muru, privilegija je, ali i odgovornost, ističe Novinščak:

– Početkom proljeća prošle godine ured Turističke zajednice preseljen je iz Skelarske u Mlinarsku kuću iz razloga što je Skelarska kuća išla u komercijalni najam. To je sad ugostiteljski objekt, gdje se posjetitelji mogu okrijepiti, uz piće i hranu, uz tradicionalne kolače i jela našeg kraja. Kao Turistička zajednica mi smo morali ukazati na srž i tematiku našeg sadržaja i ponude Centra za posjetitelje Mlin na Muri, pa smo tako izradili pet novih signalizacijskih i interpretacijskih tabli. Prije svega je tu tabla koja želi dobrodošlicu svakom posjetitelju i na kojoj se vide sadržaji posjetiteljskog centra: vožnja skelom, razgled mlina, razgled  Etnografske zbirke “Jen den v življenju mlinara Franca Žalara”, labirint ljubavi i pozitivne energije, te informacija da imamo ugostiteljsku ponudu i dječje igralište. Tu se može vidjeti radno vrijeme i cjenik samog Centra. Vizualno su fino uklopljenje u prostor, a prije svega imaju informativnu funkciju.

Centar za posjetitelje Mlin na Muri (0a)
Uz Novinščaka Ivana Rojko, voditeljica Centra za posjetitelje Med dvemi vodami

U suradnji s Međimurskom prirodom

– Kod ribičkog doma SRD Čikov postavljena je u suradnji s Međimurskom prirodom interpretacijska tabla s prikazom “međimurskih ftiča” koji imaju svoja staništa upravo na ovom području. Posjetitelji se vole kraj nje zadržati, pročitati sadržaj i fotografirati se. Puno toga je napravljeno, zahvaljujući i Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode. Stvarno se možemo ponositi sa sadržajima i ponudom koju imamo ovdje, nastavlja Novinščak.

Noć muzeja u Žabniku

Zadnji petak u siječnju rezerviran je za popularnu manifestaciju Noć muzeja. O programu u Žabniku u Novinščak govori:

– Posjetitelje srdačno pozivam u petak 26. siječnja od 18 do 23 sata u Centar za posjetitelje Mlin na Muri u Žabniku. Ovdje će moći doživjeti romantičnu noćnu vožnju sa skelom, razgledati jedini plutajući mlin na ovim područjima, a moći će postati i mlinar na jedan dan u našoj multimedijalnoj zbirci “Jen den v življenju mlinara Franza Žalara”. Ostala mistična iznenađenja ostavit ćemo samim posjetiteljima neka ih otkriju i dožive. Vođeni razgledi bit će u 19, 20 i 21 sat. Od 15. studenog do 15. ožujka naš Centar radi prema najavi. U sezoni od 15. ožujka do 15. studenog radno vrijeme Centra traje od 7 do 15 sati radnim danom i vikendom od 10 do 12 sati i od 10 do 14 sati. Izuzev toga spremni smo primiti grupu prema najavi i u drugom terminu.

Na kraju razgovora David Novinščak, direktor TZO  Sveti Martin na Muri najavio je novosti:

– U planu je nova poučna staza kojoj bi bila tematika murske bajke i mistika uz područje rijeke Mure. Ona bi prolazila lijevom obalom rijeke Mure od skele u Sv. Martinu na Muri, pa do Žabnika, do najsjevernije točke Republike Hrvatske. Vjerujem da će biti zanimljiva mladim naraštajima, ali i starijima koji su možda od svojih predaka čuli priče da su uz rijeku Muru vladale murske dekle, kao i ostale mitove koji se vežu od ovaj kraj.

 

tekst i foto: Roberta Radović

Prigodom razgovora snimili smo i fotografiju za našu stalnu rubriku TVOJ DOŽIVLJAJ – fotografija mjeseca.

Pogledajte je ovdje:

Tvoj doživljaj

Centar za posjetitelje Mlin

INTERVJU David Novinščak: - I table pričaju priče...

 

Share on facebook
Facebook