Srebrenka Peregrin

Srebrenka Peregrin: – Matulov grunt svima daje krila inspiracije

Tko jednom doživi domovinu snijega, Himalaju, vraća se ponovo u njeno okrilje. Matulov grunt izgleda ima sličnu magnetičnost. Iako ovaj edukacijsko-istraživački centar za književnike, istraživače i prirodoslovce djeluje niti nepune dvije godine, gotovo svi rezidenti priželjkuju ponovo doživjeti bivanje u ovoj međimurskoj hiži i dvorištu. Pojedinci su to već iskusili. Prošle i ove godine gazda, „matul‟ je bio književnik Tomislav Šovagović, a početkom kolovoza drugog ljeta zaredom ovu je kreativnu oazu okusila pripovjedačica, prevoditeljica i spisateljica Srebrenka Peregrin.

O zori na Matulovu gruntu uz fotografiju je na svom FB profilu napisala:

– Ono što ne čujete: hukanje ćuka, žvrgoljenje ptica, lahor u krošnji lipe, kukurijekanje udaljenog pijetla, tihi lavež iza šume, prigušena zvona crkve, zujanje osa na šljivi, gutljaj jutarnjeg čaja, trepet kukuruzovine i – svemu tomu unatoč – protežna tišina između svega, mir bez riječi, spokoj.

Srebrenka Peregrin
Pogled na obližnju šumu, biovrt gdje se ubiru plodovi poput rajčice, tikvica…

Poput perli na ogrlici nižu se imena oduševljenih korisnika Matulove rezidencije. Ovog su proljeća i ljeta na gruntu gazdovali iz književnog miljea Anela Borčić, Vernes Subašić i Sven Popović, a nisu ga zaobišli ni prirodoslovac Boris Božić te pjesnik, književni kritičari i esejist Branislav Oblučar, ali i strastveni istraživač ptičjeg svijeta, prigodom istraživanja ptica trščaka na području Međimurja.

Krajem kolovoza u Frkanovec stiže književnica Doris Pandžić, a pjesnik i autor kratkih priča Zvonimir Grozdić doživjet će Matulov grunt u rujanskim bojama.

Srebrenka Peregrin
U hladovini sjenice nastaju novi prijevodi, tekstovi, bajke…

 

 

lentica vidljvosti programa DHK&MG

Share on facebook
Facebook