BIOVRT na Matulovu gruntu daje veliko obilje

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se; Ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se; Ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar! Tako kaže stara kineska poslovica koju na samom početku svoje knjige Vrtlarenje u skladu s prirodom iznosi njezina autorica te edukatorica i kreatorica biovrta na Matulovu gruntu, Silvija Kolar-Fodor.

Da su djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode prionuli kreiranju “međimurskog vrčaka” pisali smo krajem travnja kada je započela edukacija o biovrtlarenju: Međimurski vrčak uskoro na Matulovu gruntu

Kakav raspored povrća i cvijeća napraviti, tko se s kim voli, a tko ne voli od povrća, Silvija je podučila djelatnike Međimurske prirode. Kroz četiri radionice različitog sadržaja djelatnici su naučili kako pravilno sijati, zalijevati, plijeviti i malčirati. Preostalo je još održati dvije radionice o tome kako se brinuti o vrtu za vrijeme kada obiluje plodovima te kako ubirati i čuvati sjeme te kako vrt pripremiti za zimu. Neizostavan je i posjet Udruzi BIOVRT – u skladu s prirodom.

Na biovrtu Matulova grunta rastu crvena blitva, pastrnjak, luk, mrkva, rajčice, paprike, mahune, kukuruz, različite vrste graha, grašak, zelje, različite salate, tikvice i krastavci. Da bi biovrt bio pravi “biovrt” na njemu se nalazi i različito cvijeće: uresnice, neveni, suncokreti, dragoljub, amarant i različite vrste ukrasnih tikvica npr. “šefi”. Sadnjom cvijeća potiče se bioraznolikost te se privlače pčele i različiti drugi kukci oprašivači. U blizini biovrta nalazi se i hotel za kukce koji je popunio “hotelske sobe” od kada je sve procvjetalo.

BIOVRT na Matulovu gruntu daje veliko obilje

Ukusni i zdravi plodovi obraduju i rezidente koji borave na Matulovu gruntu. Važnost ubiranja plodova je sljedeća: ukoliko redovito berete plodove povrća, utoliko će ono davati više plodova. Saveznika u biovrtlarenju ne nedostaje te su nam bubamare i loboda najveći saveznici u borbi protiv lisnih uši. Loboda se smatra korovom i ljudi je uklanjanju iz svoga vrta, no ona je zapravo pravi mamac za lisne uši. Ako imate lobodu možete biti sigurni da lisne uši neće napasti povrće.

Zanima li vas više korisnih savjeta o biovrtlarenju? Možete ih pronaći na Facebook profilu Udruge BIOVRT: Facebook profil Udruge BIOVRT.

BIOVRT na Matulovu gruntu daje veliko obilje

Share on facebook
Facebook