Dvije godine Centra za posjetitelje Med dvemi vodami

Prije dvije godine, 19. lipnja 2020. ponosno smo otvorili Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Iako smo znali da naš čekaju mnogi izazovi, posebice usred pandemije koronavirusa, centar nas je zapravo uvijek pozitivno iznenadio. Posebno u 2022. godini kada se ipak pandemija malo stišala i kada su nas krenule u velikom broju posjećivati školske grupe, vrtićarci, umirovljenici, članovi raznih udruga, izletnici i ostali pojedinci. Kroz naša vrata prošlo je više od 7000 posjetitelja koji su došli upravo u posjet Centru. Drago nam je što od najmlađih, pa do najstarijih služimo kao prvi prozor u prirodu, a i mjesto gdje možemo podijeliti ljubav i strast prema prirodi. Imali smo i posebnu čast da mnogima budemo prvi izlet u njihovom životu. Više od 2000 djece je sudjelovalo na našim veselim radionicama u centru, ali i na radionicama na terenu gdje su djeca u bliskom doticaju s prirodom.

U našem centru organizirali smo brojne edukacije kojima je prisustvovala raznolika ekipa. Tako smo imali edukacije za šumare, za novinare, za lokalno stanovništvo, naše volontere ali i za kolege iz drugih javnih ustanova. Unutar naših zidova održali smo i razne događaje: posjetio nas je Zoran Vakula, predstavili smo knjige hrvatskih književnika, imali i glazbeno predavanje, a i izložbe fotografija. No, družili smo se i u opuštenijoj atmosferi. Tako smo na Trgu međimurske prirode organizirali prvi eko-kotlić (kojeg jedva čekamo ponoviti), pa Noć muzeja i Noć knjige, a na trgu se održalo proštenje povodom sv. Florijana. Trudimo se organizirati barem nešto za svakog, a našim brojnim događanjima sudjelovalo je oko 3000 pojedinaca. A i za naše mlade čuvare prirode organiziramo cjelodnevni adrenalinski kamp na Matulovu gruntu povodom Svjetskog dana rendžera, 31. srpnja.

Našim stalnim zalaganjem i radom trudimo se svake godine, čak i svake sezone za naše posjetitelje pripremiti nešto novo. I mi sudjelujemo na brojnim edukacijama kako bi mogli pratiti najnovije trendove u interpretaciji i edukaciji. Nakon ljetne stanke od 11. srpnja do 22. kolovoza 2022. u Centru će vas dočekati opet nešto novo i inovativno.

Svakako nas posjetite i budite dio naše misije: zaštite prirode.

Share on facebook
Facebook