Volonterski program: Volontiraj za divlje životinje

Naziv organizatora volonterske akcije: Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Naziv suorganizatora volonterske akcije: CeZam – Centar za mlade Čakovec ili neka druga udruga ili organizacija s kojom se uspostavi suradnja

Mjesto volontiranja: unaprijed dogovoreni zatvoreni prostor

Vrijeme volontiranja: studeni, prosinac i siječanj, vrijeme trajanja volonterske akcije od 4 do 6 sati, poslijepodne ili vikendom

Opis volonterske akcije:

Volontirajući za divlje životinje, volonteri pomažu divljim životinjama u preživljavanju kritičnih faza životnog ciklusa i nepovoljnih uvjeta tijekom godišnjih doba. Osim što će naučiti o ekologiji i životnom ciklusu divljih vrsta, volonteri će steći vještinu pravilne izrade kućica i nastamba odabrane vrste.
Volonterske akcije održavaju se minimalno jednom u razdoblju od studenog do siječnja. Neposredno prije održavanja volonterske akcije volonterima će se dati kratke smjernice. Volonteri će uz pomoć stručnih voditelja iz Međimurske prirode, koristeći nacrte, piliti i sklapati kućice i nastambe pomoću čavala i vijaka.
Druga faza volonterske akcije namijenjena je premazivanje izrađenih kućica i nastambi zaštitnim slojem kako bi dulje trajale.

Opis posla na kojem će volonteri raditi:          

Volonteri će uz pomoć stručne osobe tijekom volonterske akcije sudjelovati u svim koracima potrebnima za izradu kućice ili nastambe.

Kompetencije dobivene kroz volontiranje:     

odgovornost prema zadacima, dobivanje novih ideja kako doprinijeti zaštiti prirode, komunikacija i uspostavljanje kontakta s drugim volonterima, rad u timu, ekološka osviještenost, nove informacije o zaštiti prirode u Međimurskoj županiji, upoznavanje sa zanimljivostima i ekologijom životinja za koje se izrađuju kućice i nastambe.

Cilj volonterske akcije:

Cilj volonterskih akcija je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti ptica dupljašica i ostalih divljih životinja koje gube prirodno stanište i potrebna im je pomoć u vidu izrade kućica i nastambi, te njihove uloge za bioraznolikost.

Broj potrebnih volontera:  do 15 volontera po održanoj volonterskoj akciji

Edukacija volontera:

Prije održavanja volonterskih akcija organizira se kratka edukacija volonterima o načinu izrade kućica i nastambi za divlje životinje. Predavanje se održava u prostorijama u kojima se održava volonterska akcija. 

Alat potreban za rad:

nacrti za kućice i nastambe za divlje životinje, pile, bušilice i ostali dodatni alat, drvene daske, čavli, vijci, čekići, kistovi, lakovi za drvo, razrjeđivač, metar, brusni papir, novine, rukavice, fotoaparat, prikladna odjeća i obuća.

Svaki sudionik dobiva upis sati volontiranja u volontersku knjižicu.

Prijavite se za ovaj program volontiranja!