Volonterski program: Volontiraj za divlje životinje

Naziv organizatora volonterske akcije: Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Naziv suorganizatora volonterske akcije: CeZam – Centar za mlade Čakovec ili neka druga udruga ili organizacija s kojom se uspostavi suradnja

Mjesto volontiranja: unaprijed dogovoreni i rezervirani prostor

Vrijeme volontiranja: studeni, prosinac i siječanj, vrijeme trajanja volonterske akcije od 4 do 6 sati, poslijepodne ili vikendom

Opis volonterske akcije:

Volonterske akcije održavat će se 1 do 2 puta mjesečno u razdoblju od studenog do siječnja. Neposredno prije održavanja volonterske akcije volonterima će se održati edukacija i napomenuti kratke smjernice. Volonteri će uz pomoć stručnih voditelja iz Međimurske prirode koristeći nacrte za kućice i nastambe za divlje životinje piliti i sklapati kućice i nastambe uz pomoć čavala i vijaka. Volonterska akcija koja će se održati u siječnju bit će namijenjena za bojanje kućica i nastambi kako bi dulje trajale.

Opis posla na kojem će volonteri raditi:          

Volonteri će uz pomoć stručne osobe tijekom volonterske akcije sudjelovati u svim koracima koji će biti potrebni da bi se izradila kućica ili nastamba.

Kompetencije dobivene kroz volontiranje:     

Odgovornost prema zadacima, dobivanje novih ideja kako doprinijeti zaštiti prirode, komunikacija i uspostavljanje kontakta s drugim volonterima, rad u timu, ekološka osviještenost, nove informacije o zaštiti prirode u Međimurskoj županiji, upoznavanje sa zanimljivostima i biologijom životinja za koje se izrađuju kućice i nastambe.

Cilj volonterske akcije:

Cilj volonterskih akcija je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti ptica dupljašica i ostalih divljih životinja koje gube prirodno stanište i potrebna im je pomoć u vidu izrade kućica i nastambi, te njihove uloge za bioraznolikost.

Broj potrebnih volontera: 15-20 volontera po održanoj volonterskoj akciji

Edukacija volontera:

Prije održavanja volonterskih akcija potrebno je organizirati kratku edukaciju volonterima o načinu izrade kućica i nastambi za divlje životinje. Predavanje se održava u prostorijama u kojima se održava volonterska akcija. Potrebno je osigurati projektor, platno i prijenosno računalo.

Osiguran obrok i piće: Međimurska priroda osigurava obrok i piće za volontere

Alat potreban za rad:

Nacrti za kućice i nastambe za divlje životinje, pile, bušilice i ostali dodatni alat, drvene daske, čavli, vijci, čekići, kistovi, lakovi za drvo, razrjeđivač, metar, brusni papir, novine, rukavice, fotoaparat, prikladna odjeća i obuća

Nagrada za volontiranje:

Svaki sudionik dobiva volonterski paket Međimurske prirode i upis sati volontiranja u volontersku knjižicu

Prijavite se za ovaj program volontiranja!