Volonterski program: Žabe na cesti

Naziv organizatora volonterske akcije: Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode

Naziv suorganizatora volonterske akcije: Ekološka udruga Platana, Nedelišće; Općina Selnica

Mjesto volontiranja: cesta uz ribnjak između Črečana i Macinca, uz retenciju i potok u općini Selnica, uz retenciju Dragoslavec/Križopotje te cesta izvan Palovca nakon nadvožnjaka u općini Mala Subotica

Vrijeme volontiranja: ožujak, travanj

Opis volonterske akcije:

Kroz volontersku akciju “Žabe na cesti” volonteri će neposredno pomoći u važnom procesu migracije kroz koji prolazi svaka žaba, spoznati važnost žaba za normalno odvijanje procesa u prirodi i u konačnici imati priliku susresti se “oči u oči” s ovim zanimljivim organizmima kojih je sve manje.
Volonterskoj akciji prethodi online predavanje na kojem volonteri upoznaju zanimljivi životni ciklus žaba, saznaju o mehanizmima obrane od grabežjivaca, upoznaju raznolikost žaba u Međimurju i dobivaju osnovne informacije o volonterskoj akciji i terenskim obilascima.
U prvoj fazi volonterske akcije postavlja se ograda. Okupljamo se na dogovorenom mjestu, najčešće u središtu naselja. Nakon uvodne riječi i kratkih napomena, započinjemo s postavljanjem ograde uz rub ceste. Ploče za ogradu učvršćuju se pomoću šipki, te se na svakih 50 metara uz ogradu u zemlju ukopava kanta.
Druga faza volonterske akcije traje mjesec dana tijekom kojih kontinuirano obilazimo ogradu i skupljamo vodozemce koji su upali i kantu. Skupljene vodozemce prenosimo do najbliže vodene površine. Ograda se obilazi u jutarnjim i večernjim satima, a uz prenošenje popinjava se obrazac za prikupljanje podataka o ospješnosti volonterske akcije.
U trećoj fazi volonterske akcije skidamo ogradu i izmjenjujemo dojmove koje smo stekli proteklih mjesec dana prenoseći žabe.

Opis posla na kojem će volonteri raditi:          

Volonteri će sudjelovati u postavljanju i skidanju ograde, prenošenju vodozemaca i popunjavanju obrazaca.

Kompetencije dobivene kroz volontiranje:     

ekološka osviještenost, umrežavanje i stvaranje kontakata i prijateljstva, upoznavanje s radom Javne ustanove, raspoznavanje vrsta vodozemaca i očekivanih vrsta, posvećenost aktivnom građanskom i volonterskom sudjelovanju, vrednovanje i procesuiranje novih informacija i znanja

Cilj volonterske akcije:         

Cilj volonterske akcije je povećati svijest lokalnog stanovništva o važnosti vodozemaca za ekosustave i spasiti vodozemce od stradavanja na cesti.

Broj potrebnih volontera: minimalno 50 za postavljanje i skidanje ograde, minimalno 8 dnevno za prenošenje vodozemaca kroz cca 20 pogodnih dana

Edukacija volontera:            

Volonteri će prije volonterske akcije proći online edukaciju o vrstama vodozemaca koje obitavaju na području Međimurske županije uključujući vrste od posebnog interesa kao što su smeđa krastača, smeđa šumska žaba, gatalinka, mali vodenjak, češnjača i zelene žabe.

Alat potreban za rad:           

reflektirajući prsluci, zaštitne rukavice, vreće za smeće, kante, ploče za ogradu, šipke, čekići, lopate, obrasci, brojač automobila, čeona lampa, sat ili mobitel, fotoaparat, prikladna odjeća i obuća.

Osiguran obrok i piće:          

Međimurska priroda osigurava obrok i piće za volontere.   

Svaki sudionik dobiva upis sati volontiranja u volontersku knjižicu.

Prijavite se za ovaj program volontiranja!