poucna staza covjek i rijeka (3)_resize

Kakva nam je bila 2023. godina?

Nakon tri i pola godine rada postajemo zbilja uhodana ekipa i možemo se pohvaliti da smo zbilja prepoznati diljem Hrvatske, a i šire. No, još uvijek želimo da u nama ostane koja doza svježine. Tako svake godine osim novih priča koje pričamo u Centru za posjetitelje pripremimo i novi sadržaj. Ove godine u Centru su se pojavile crne kutije u kojima vas svaki put dočeka nešto novo. A kako bi naše posjetitelje malo “potegnuli” van u prirodu, od našeg Centra do rijeke Mure otvorili smo novu poučnu stazu Čovjek i rijeka. Ova poučna staza ne samo da nas vodi do prirodnih vrijednosti, ona nas vodi i u prošlost u vremena kada su se stvarale halde i kada su laporaši vadili ugljen kraj Mure.

Ove godine posjetilo nas je više od 5000 posjetitelja što možda ne izgleda puno, ali želimo se pohavili da smo svakom od tih posjetitelja posvetili barem sat svojeg vremena kako bi porazgovarali o važnosti zaštite prirode. Također, oko 1500 djece sudjelovalo je na našim radionicama koje su se uglavnom odvijale u prirodi. Tako se nadamo da smo mnogima promijenili stav prema prirodi, a i odnos prema živom prirodnom svijetu.

Uz to, na Matulovom gruntu ove godine boravilo je sedam rezidenata. To su bili: Krunoslav Rac, fotograf divljih životinja; Anita Vuco,
spisateljica i književna prevoditeljica; Sanja Pilić, književnica za djecu i mlade; Božica Jelušić, književnica; Jelena Radovanović-Kuckler, književna prevoditeljica i pjesnikinja; Jon ( Jack) Jennetta, istraživač i pisac i Saso Ognenovski, književni prevoditelj i pisac. Sve njihove intervjue možete pročitati i u Matulovim glasima.

Iako smo našu dvoranu Kukuvija zatvorili ipak smo se trudili da kroz cijele godine za naše posjetitelje imamo zanimljiva događanja. Tako su se kod nas okupili vlasnici oldtimera na svom međunarodnom susretu “Međimurje 2023”, organizirali smo Noć Muzeja, na trgu proslavili Forjonovo, okupili dionike na tradicionalnom Eko-kotleku, predstavili kod nas zbirku poezije “Okusi bombona”, ugostili Dubravka Šinceka s njegovim prirodoslovnim predavanjem, a i predstavili smo putujuću izložbu Diverterra u Kotoribi. Uz to smo promatrali ptice diljem Međimurja, a i postavili smo više od deset hotela za kukce i podizali svijest o važnosti oprašivača.

Ova, 2023. godina bila je posvećena prvom zaštićenom objektu u Međimurskoj županiji: stablu platane u Nedelišću. Tako smo zapravo cijele godine zapravo slavili vrijednost jednog stabla. Svečano smo obilježili početak, otisnuli smo knjižicu s likovnim radovima koje krasi platana, fotografirali smo se s platanom, a i napravili smo kratki filmić o njoj.

Svakako ćemo se truditi da u novoj 2024. godini još uvijek ostanemo zanimljivi, nove sadržaje već planiramo tako da se pripremite za iznenađenja!

Share on facebook
Facebook