Đuro Špiranec

Đuro Špiranec: – Sjećanja su vrjednija od fotografija

Ovog proljeća Matulov grunt ponovo je posjetio Đuro Špiranec. Porijeklom je iz Međimurja, a dugi niz godina živi u Sloveniji. Ljubav i vezu sa zavičajem održavao je brojnim aktivnostima u Hrvatskom kulturnom društvu Međimurje – Ljubljana. Njegov otac, također Đuro, brat je od Ivana Špiranca koji je bio posljednji gazda na Matulovu gruntu sa suprugom Terezijom Špiranec koja je na gruntu živjela sve do 1995. godine.

Đuro Špiranec, ističe kako bi volio da ove godine i njegova familija posjeti njegov zavičaj:

– Pokušavam svake godine doći u Frkanovec i na Matulov grunt, kako bi posjetio kraj odakle potječe moja familija. Bio sam i prošle godine.  Planiram još ovog ljeta dovesti sina i unučad da svi vide odakle potječemo jer ovdje još nisu bili. Nažalost nemam fotografije iz tog doba kad sam živio ovdje u Frkanovcu. U to vrijeme nije se toliko fotografiralo kao danas. Imam sjećanja, ona su vrjednija od fotografija. Često sam s ocem dolazio ovdje na posjed koji danas nosi naziv Matulov grunt. Tu je živio moj stric Ivan i dobro se sjećam kako je nama djeci rado darivao kruške i drugo voće. Nije imao vlastitu djecu, vjerojatno je zbog toga uvijek prema nama bio darežljiv i blagonaklon.

Špiranec se uz smijeh prisjetio i anegdote koju rado svima prepričava:

– Kad sam čuo da je ovo imanje nazvano Matulov grunt, kosa mi počela dizati na glavi. Jer, brzopleto sam pomislio: – Kako se to može zvati Matulov grunt. Jer gazda nije Matul, već Špiranec. To je Špirancov grunt! Pomislio sam: – Moram tamo brzo otići i reći to današnjim upraviteljima posjeda. Kad sam spoznao cijelu ideju Matulova grunta, nasmijao sam se iskreno sebi. Drago mi je što je ta stara „hiža“ postala poznata pod tim imenom i što se ovdje može mnogo naučiti o životu leptira plavca i obitelji koja je ovdje živjela.

Matulov grunt poziva, kako Đuru Špiranca, tako i sve zainteresirane na ponovni dolazak. Ili, ako još niste upoznali njegove čari, svakako dođite. Na gruntu se slobodno može u svim danima organizirati vlastiti piknik, a stara „hiža“ i pripadajuća gospodarska zgrada uz vodstvo stručnih djelatnika može se razgledati u Danima otvorenih vrata. Sljedeće druženje zakazano je za nedjelju 3. rujna 2023.

 

Share on facebook
Facebook