Đuro Špiranec

Na 3. Danu otvorenih vrata Matulova grunta i Đuro Špiranec

Matulov grunt još jednom se predstavio zainteresiranoj javnosti. U nedjelju 19. lipnja održan je treći ovogodišnji Dan otvorenih vrata. Adresa Frkanovec 30 i stara “hiža” dočekala je posjetitelje uz krasan cvat plavih hortenzija, prigodno u plavoj boji. Jer, na ovom edukacijsko-istraživačkom centru između ostalog interpretira se značaj leptira plavaca, a i sam zaštitni znak grunta odnosno naziv simboliziraju leptire plavce. Stručni djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda upoznali su posjetitelje sa zanimljivim spojem tradicijske arhitekture i moderne interpretacije, poviješću nekadašnjih vlasnika grunta i otkrili što to znači biti rezidencija za umjetnike i prirodoslovce te edukacijsko-istraživački centar. Pojedine obitelji su iskoristile svježinu i ugodan ambijent živopisnog mjesta Frkanovca te organizirale vlastiti piknik na gruntu.

Dan otvorenih vrata MG 1906

Druženje je oplemenio i ljubitelj prirode Željko Mezga iz Knezovca. Već je dosad nekoliko puta posjetio Matulov grunt. Cijeli kraj oko Frkanovca jako dobro poznaje, pa tako i Bedekovićeve grabe koje se interpretiraju u ovom edukacijsko-istraživačkom centru. Kako nam je kazao u čast “Matula” i livadnog plavca zadao si je zadatak da hodajući trasira stazu za hodanje ili trčanje u obliku “Matula” odnosno leptira. Staza “Matul” je dugačka oko 15 km i prolazi Bedekovičevim grabama, Frkanovcem, Zasadbregom, Merhatovcem, Plešivicom… U ugodnoj hladovini sjenice posjetitelje je vrlo rado uz pomoć vlastitih originalno trasiranih staza i karti upoznao s mogućnostima rekreacije u ovom gornjomeđimurskom kraju.

Željko Mezga
Željko Mezga posjetitelje je upoznao s mogućnostima rekreacije u okolici Matulova grunta

Grunt je između ostalog posjetio i Đuro Špiranec iz Slovenije koji je dugo godina živio u Ljubljani, gdje se posebno istaknuo u radu Hrvatsko kulturnog društva Međimurje – Ljubljana. Njegov otac, koji se također zove Đuro, je brat od Iveka Špiranca koji je bio posljednji gazda na Matulovu gruntu s Terezijom Špiranec koja je na gruntu živjela sve do 1995. godine. S oduševljenjem je razgledao grunt i podsjetio se na djetinjstvo i međimurski zavičaj.

Đuro Špiranec
Đuro Špiranec planira ponovo doći iz Slovenije na Matulov grunt s obitelji

Sljedeći i posljednji ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održat će se 25. rujna.

 

Dan otvorenih vrata MG 1906

Dan otvorenih vrata Matulov grunta 1906

Dan otvorenih vrata MG 1906

Share on facebook
Facebook