radionica Dodir leptira MG 2205 (10)

“Dodir leptira” dodirnuo posjetitelje Matulova grunta

Gošća Drugog dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu bila je fitoaromaterapeutkinja i voditeljica učeničke zadruge Terra Economica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Željka Kadi, prof. Vodila je radionicu izrade hidratantne kreme za lice „Dodir leptira‟. Edukativno druženje na Matulovu gruntu održano je prigodno 22. svibnja kada se obilježava Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Voditeljica radionice bila je fitoaromaterapeutkinja Željka Kadi, prof. Uživala je u atmosferi radionice:
– Svi sudionici došli su znatiželjni i motivirani. Otišli su s osmijehom na licu, ponijevši kući svoju kremicu za lice, ali i nova znanja. Naučili su nešto. Ponosna sam na Niku i Kristinu koje su vrhunski i samostalno vodile izradu kreme. Na najljepši mogući način slavili smo biološku raznolikost i zaštitu prirode. I još jednom duboko se naklonili biološkom blagu koje imamo u Međimurju našom kremom “Dodir leptira”. Vjerujem da je “Dodir leptira” dodirnuo posjetitelje Matulova grunta.

Željka Kadi
Željka Kadi, voditeljica radionice “Dodir leptira”

Nagrada za „Dodir leptira‟

Na 13. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca održanom sredinom svibnja u Prelogu, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, učenička zadruga Terra Economica nagrađena je zlatnom medaljom. Profesorica Kadi ponosna je na svoje učenike:
– Naš proizvod i predstavljanje na promotivnom štandu osvojili su zlatnu medalju, na što smo iznimno ponosni. Najveće bogatstvo doživljaja s tog sajma nam je bio osjećaj da smo na poslovnom sajmu i da smo u prilici razgovarati čak i s međunarodnim partnerima. Vjerovali ili ne, upoznali smo se s tvrtkom s Tajlanda koja proizvodi prirodnu kozmetiku i razmijenili iskustva. Dobili smo od njih neke savjete i sve je to bilo izuzetno lijepo i poticajno.

Učenička zadruga Terra Economica

Na Matulovu gruntu pod mentorstvom profesorice Kadi radionicu su vodile učenice prvog razreda Ekonomske i trgovačke škole, članice zadruge Terra Economica.

Kristina Premož iz Belice istakla je zadovoljstvo iskustva na Matulovu gruntu:
– Vrlo me interesira izrada kremica. Drago mi je što sam već sada u prvom razredu srednje škole imala priliku sudjelovati u ovakvim radionicama i nadam se ću i nadalje sve do kraja srednje škole moći sudjelovati u radu učeničke zadruge, bez obzira na to što biologiju i kemiju imamo samo u prvom razredu. Privlači me priroda i svijet leptira.

Nika Novak iz Gardinovca također je bila oduševljena ozračjem rada u prirodi:
– Veliko mi je zadovoljstvo što mogu nova znanja dobiti od profesorice Željke Kadi. I što nam je dala priliku ovdje sudjelovati na radionici i steći iskustvo. Upoznala sam mnogo novih ljudi. Ponosne smo na nagradu koju smo dobile na sajmu inovacija u Prelogu. Ova nagrada ponos je za našu školu. Puno smo vremena samo uložile u sve to i drago nam je što smo je osvojile.

Nika Novak i Kristina Premoz
Nika Novak i Kristina Premož

Prezadovoljni polaznici radionice

Jedna od sudionica radionice bila je Kristina Vrabec. Poticaj za prijaviti se na radionicu bila joj je želja ponovnog zbližavanja s prirodom.
– Iako se mnogo pripovijeda kako se treba vratiti prirodi, većinom to ostaje samo na riječima. Ali kad se nešto pretvori u djela, kao što to radi profesorica Kadi, tada to značaj. Izrazito sam zadovoljna s ovime što sam naučila. Znanje je uvijek bogatstvo i cijeli život je potrebno učiti. Ovo je jako dobar spoj edukacije i posjete Matulova grunta. Svatko može spoznati ljepote Međimurja i više cijeniti napor koji Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ulaže u sve te programe koje organizira. Moram istaknuti također vrijedan Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Obavezno ga treba posjetiti kao i Matulov grunt. Kad se na takvoj lokaciji kao što je ovaj posjed u Frkanovcu održava ovako poučne radionice fitoterapije, to je TOP stvar.

Kristina Vrabec
Kristina Vrabec, jedna od polaznica radionice

Ostali posjetitelji koji nisu sudjelovali u radu besplatne radionice uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove Međimurska priroda koja upravlja Matulova grunta mogli su saznati sve o obitelji Špiranec koja je nekad živjela na ovom frkanovečkom posjedu. Drugi dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu bio je također prigoda promoviranja nove tiskane brošure istoimenog naziva.

 

Monika Cindric
Monika Cindrić predstavlja novu publikaciju u izdanju Javne ustanove Međimurska priroda

 

radionica Dodir leptira
Na radionici Dodir leptira sudjelovao je i rezident Tomislav Šovagović

 

radionica Dodir leptira MG 2205 (6)
Jedna od grupa na provedenoj radionici

 

radionica Dodir leptira MG 2205 (13)
Na klupici leptira plavca svi se rado fotografiraju
Share on facebook
Facebook