Klikom na tablet otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Odgovore na pitanja kako se nekad iskorištavala šuma Murščak, koja je jedina međimurska riba koja pušta vjetrove, što je mrtvica, zašto su vretenca savršeni lovci… možete dobiti posjetom i razgledom suvremenog muzejskog postava u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Otvoren je u petak 19. lipnja prigodnim programom u dvorani Kukuvija u sjedištu Javne ustanove Međimurska priroda.

Centar je uređen u sklopu projekta Med dvemi vodami vrijednog više od 12 milijuna kuna. Povezuje tri projektne aktivnosti: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar Matulov grunt u Frkanovcu i Eko-turističku poučnu pješačko i biciklističku stazu Svetomartinska Mura na području Općine Sveti Martina na Muri.

Klikom na tablet otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Svečani program održan je u dvorani Kukuvija

Otvorenju Centra nazočilo je više od stotinu uzvanika među kojima i Igor Kreitmeyer iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, pomoćnik ministra zadužen za zaštitu prirode, zatim župan Matija Posavec sa suradnicima, Mladen Novak predsjednik i Dragutin Glavina potpredsjednik Skupštine Međimurske županije, Stjepan Lacković, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije, saborska zastupnica Bernarda TopolkoDražen Srpak  gradonačelnik Grada Mursko Središće, Mirna Starčević i Lana Ručnov predstavnice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Sandra Polanec Marinović i Ana Kralj iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, predstavnici drugih županijskih ustanova za zaštitu prirode, načelnici međimurskih općina, predstavnici projektanata, dizajnera i izvođača radova, turističkih institucija, predstavnik HGSS Stanice Čakovec, predstavnici gospodarskog, političkog, društvenog, kulturnog i sportskog života međimurskog kraja.

Centar Med dvemi vodami otvorenje (2)_resize

Poseban pljesak zavrijedio je voditelj projekta CZP Med dvemi vodami  Zoran Šardi iz JU Međimurska priroda

Tijekom programa prikazan je video zapis nazvan “Kako je Stara škola Križovec postala Centar za posjetitelje Med dvemi vodami”.

Prizemlje zgrade u kojoj se nalazi sjedište Javne ustanove Međimurska priroda uređene su dvije galerije Mura i Drava, info dvorana i suvenirnica. U vanjskom dijelu uređen je postav nazvan Moj hrast Adam te moderno dječje igralište Rječica.

Prigodne riječi povodom otvorenja Centra uputili su Mladen Grubić novinar koji je nekad u ovoj zgradi radio kao jedan od posljednjih učitelja, potom Siniša Golub, inicijator, dionik i sudionik djelovanja Ustanove, magistar znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode. Govorile su i Dragica Vugrinec, predsjednica Upravnog vijeća JU Međimurska priroda, Danica Kovačić nekadašnja predsjednica Mjesnog odbora Križovec,  Ana Kralj voditeljica projekta Med dvemi vodami, Maša Hrustek Sobočan ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec i Dražen Srpak.  Potom su Centru zaželjeli dobru posjećenost Igor Kreitmeyer i Matija Posavec. Na kraju programa pridružili su im se na pozornici Siniša Golub i Ivana Rojko, voditeljica Centra za posjetitelje Med dvemi vodami, a Sara Žilavec iz Murskog Središća klikom na tablet službeno je otvorila Centar. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su sopranistica Tamara Korunek i Matija Turk, dok su u vanjskom dijelu uzvanike zabavljali The Players&Tamara Korunek.

Klikom na tablet otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Uzvanike je kroz muzejski prostor vodila Mihaela Mesarić stručna voditeljica JU Međimurska priroda

Radno vrijeme muzejskog postava Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu je utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 15 sati (ponedjeljkom ne radi).  Centar radi također petkom, subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Ulaz za mještane Križovca tijekom 2020. godine je slobodan.

Klikom na tablet otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

U razgledu postava župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman i ravnatelj JU Međimurska priroda Siniša Golub

 

Klikom na tablet otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Sara Srša i Suzana Jambrošić u suvenirnici CZP Med dvemi vodami

 

Centar Med dvemi vodami otvorenje (7)_resize

Muzejski postav može se razgledati vikendom od 10 do 17 sati

 

Klikom na tablet otvoren Centar za posjetitelje Med dvemi vodami

Share on facebook
Facebook