Centar za posjetitelje Med dvemi vodami uskoro otvara svoja vrata!

Uskoro nam se bliži veliki dan otvorenja Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. U petak, 19. lipnja 2020. godine u 11 sati Centar Med dvemi vodami svečano otvara svoja vrata, a od subote 20. lipnja vrata otvara svim posjetiteljima željnima znanja kroz divne priče koje se kriju u prirodi Međimurja. Ovaj cijeli muzeološki dragulj prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom očuvanja zavičajne prirode. Nalazi se u malom međimurskom naselju Križovec koje broji tek nešto više od 600 stanovnika i pripada području Grada Mursko Središće. Smješten je u obnovljenoj zgradi nekadašnje šumarske zgrade i doma lugara vlastelina Feštetića gdje se danas nalazi i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U prizemlju zgrade Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te suvremeno tematsko dječje igralište nazvano Rječica.
Tko su glavni junaci edukativne i pustolovne prirodoslovne priče Med dvemi vodami? Rijeke Mura i Drava. Potom međimurska šuma i legendarni hrast Adam koji je doživio čak 500 godina. U prizemlju zgrade Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te suvremeno tematsko dječje igralište nazvano Rječica. Stručni djelatnici Međimurske prirode provode tematske radionice za predškolske i školske skupine u samom Centru, ali i na terenu u Križovcu i Žabniku. Individualci i grupe unutar vođene šetnje galerijskim postavom dobivaju uvid u zanimljivosti međimurskog zaštićenog područja kroz prizmu zašite prirode.

Spremni ste doživjeti pustolovnu priču Med dvemi vodami? Vodimo vas na putovanje u plavo zelenilo međimurske prirode. Zavirite u kraj između dviju rijeka, Mure i Drave, koje karakterizira pravo prirodno bogatstvo iako se nalazi u najmanjoj i najgušće naseljenoj županiji. Regionalni park Mura-Drava prvi je regionalni park u Hrvatskoj, a zauzima gotovo četvrtinu Međimurske županije. UNESCO je ovo područje proglasio Rezervatom bisfere Mura-Drava-Dunav i time dao svojevrsni pečat vrijednosti ovog područja. Rijeka Mura jedna je od poslijednih rijeka koja je zadržala svoj prirodni tok i uz nju se kriju poplavne šume prepune izvrnutih stabala, zelenih lokvi prekrivenih vodenom lećom uz koje možete čuti zvuk žabljeg kreketa i pjev ptica. Na strmim i pjeskovitim obalama rijeke Mure žive ptice poput bregunica, vodomara i pčelarica, a na sprudovima mala ptica zlatnog oka, kulik sljepčić. Kako bi u potpunosti doživjeli prirodne vrijednosti Međimurja, pozivamo vas da posjetite novootvoreni muzeološki dragulj: Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Centar je prožet ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom očuvanja zavičajne prirode. Nalazi se u malom međimurskom naselju Križovec koje broji tek nešto više od 600 stanovnika i pripada području Grada Mursko Središće. Smješten je u obnovljenoj zgradi nekadašnje šumarske zgrade i doma lugara vlastelina Feštetića gdje se danas nalazi i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati bregunice, tko su laporaši, gdje u Hrvatskoj postoji najbrojnija populacija jelenka, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, zašto je Međimurje najbolje stanište za vretenca, zašto su kockavica i crnkasta sasa ugrožene vrste, tek su dio zanimljivosti koje interpretira Centar za posjetitelje Med dvemi vodami.

U prizemlju zgrade Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te suvremeno tematsko dječje igralište nazvano Rječica.

Vidimo se u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami!

 

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami uskoro otvara svoja vrata!

 

 

Share on facebook
Facebook