Sara Kocis

SARA KOČIŠ: Volim fotografirati žabe, fotogenične su!

– Uvijek je dobro kod sebe imati fotoaparat ili mobitel. Osobito kad idemo na teren i monitoring ciljane vrste. Fotografirati treba kad god je to moguće. Često se dogodi i spontani nalazi dobro je to uvijek zabilježiti. Lako je reći, “vidio sam ovo ili ono”, ali najbolje je viđeno potkrijepiti fotografijom. To je najbolji dokaz da smo neku vrstu opazili i zabilježili. Bez fotoaparat, ili barem mobitela, ne idem nikad na teren. Jer, poznata je uzrečica: – Što se ne zabilježi, nije se niti dogodilo uz smiješak ističe Sara Kočiš, viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju.

Rad na terenu također donosi ushićenje kad se opazi neka posebna biljna ili životinjska vrsta. Kočiš se prisjetila susreta s vidrom:

– Prije par godina bili smo na monitoringu i na nekih 20 metara od mene opazila sam vidru. Oduševila sam se. „Uhvatila“ sam je s fotoaparatom. Također, volim fotografirati žabe. Fotogenične su. Možeš im doći blizu, čak ih primiti i namjestiti ih za fotografiranje. Posebno ih je zanimljivo fotografirati kad nose jedna drugu na leđima. Svima su takve scene zabavne za vidjeti. Raduju me i dobre fotografije leptira. I o leptirima, vodozemcima, žabama ili vidri više se može čuti i naučiti i u našem Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Ljeto poziva na odlazak u prirodu i fotografiranje. Zasigurno ste i vi napravili svoj kolaž biljnih ili životinjskih vrsta na području Međimurja. Ako ih želite podijeliti s nama šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Javne ustanove Međimurske prirode ili na mrežnoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami TVOJ DOŽIVLJAJ.

 

zabe - foto Sara Kocis
– Scene kad žaba nosi žabu, uvijek su zanimljive za fotografiranje, kaže Kočiš

 

nocni leptir_ Saturnia pavoniella Saturniidae Lepidoptera
noćni leptir – Saturnia pavoniella Saturniidae Lepidoptera
Share on facebook
Facebook