Rekreativna šetnja, bicikliranje ili druga slična vrsta kretanja po prirodi Međimurja ponekad rezultira opažanjem biljaka ili životinja koje izgledaju neobično, ili čak pomalo egzotično. Pojedinih biljaka čak može biti u toliko velikom broju da osim njih na nekom području ne raste ni jedna druga biljka. Tu se najčešće radi o stranim invazivnim vrstama koje su unesene u prirodu poput ambrozije (Ambrosia artemisiifolia). U Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu između ostalog interpretira se lice i naličje signalnog raka (Pacifastacus leniusculus) koji ugrožava autohtonu vrstu raka u Međimurju odnosno riječnog raka (Astacus astacus). U prošlosti je riječni rak bio jedina vrsta koja je naseljavala brojne vodotoke u Međimurju, uključujući rijeke Muru i Dravu.

Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode govorila je o invazivnim stranim vrstama i na radionici organiziranoj za komunalne redare međimurskih jedinica lokalne samouprave. Tom prigodom je istakla:

– Ako strana vrsta negativno utječe na bioraznolikost, usluge ekosustava, zdravlje ljudi ili uzrokuje ekonomsku, gospodarsku štetu na području u koje je unesena, tada tu stanu vrstu smatramo invazivnom. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode provodi projekt „Zlikovci u prirodi‟. Projekt je započeo 1. rujna 2023. godine, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 100% iznosu kroz Javni poziv za neposredno financiranje projekata „Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta“ (JP ZO 6/2023). Projekt će se provoditi do 30. rujna 2027. godine. Djelatnici Međimurske prirode kroz projekt „Zlikovci u prirodi“ usmjerit će se na kontrolu širenja populacija četiri invazivne strane vrste u Međimurju. U fokusu su žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera), prava svilenica (Asclepias syriaca), Mantegacijeva šapika (Heracleum mantagazzianumi) i crvenouha kornjača (Trachemys scripta) i to  na prioritetnim lokacijama u Međimurskoj županiji  koje su utvrđene u okviru projekta “Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta po skupinama”.

Međimurska priroda je komunalnim redarima kako bi lakše na terenu svojih općina opazili i prepoznali invazivne strane vrste na radionici „Zlikovci u prirodi‟ održanoj u Čakovcu, darovala priručnike o prepoznavanju i postupanju s invazivnim stranim vrstama.

Interpretari prirodne baštine također mogu dodatne informacije o invazivnim stranim vrstama svim zainteresiranim dati i u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

 

sastanak komunalni redari (43)_resize

sastanak komunalni redari (15)_resize

sastanak komunalni redari (32)_resize

 

FZOEU logotip

 

ZCO_znak_slogan_potpis_polozeni_V1

 

* Organizacija edukativne radionice financirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Javni poziv za neposredno financiranje projekata „Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta‟ (JP ZO 6/2023.))