Ivana Horvat

Kako su „Zlikovci u prirodi“ povezani s Centrom Med dvemi vodami?

Rekreativna šetnja, bicikliranje ili druga slična vrsta kretanja po prirodi Međimurja ponekad rezultira opažanjem biljaka ili životinja koje izgledaju neobično, ili čak pomalo egzotično. Pojedinih biljaka čak može biti u toliko velikom broju da osim njih na nekom području ne raste ni jedna druga biljka. Tu se najčešće radi o stranim invazivnim vrstama koje su unesene u prirodu poput ambrozije (Ambrosia artemisiifolia). U Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu između ostalog interpretira se lice i naličje signalnog raka (Pacifastacus leniusculus) koji ugrožava autohtonu vrstu raka u Međimurju odnosno riječnog raka (Astacus astacus). U prošlosti je riječni rak bio jedina vrsta koja je naseljavala brojne vodotoke u Međimurju, uključujući rijeke Muru i Dravu.

Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode govorila je o invazivnim stranim vrstama i na radionici organiziranoj za komunalne redare međimurskih jedinica lokalne samouprave. Tom prigodom je istakla:

– Ako strana vrsta negativno utječe na bioraznolikost, usluge ekosustava, zdravlje ljudi ili uzrokuje ekonomsku, gospodarsku štetu na području u koje je unesena, tada tu stanu vrstu smatramo invazivnom. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode provodi projekt „Zlikovci u prirodi‟. Projekt je započeo 1. rujna 2023. godine, a financira ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 100% iznosu kroz Javni poziv za neposredno financiranje projekata „Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta“ (JP ZO 6/2023). Projekt će se provoditi do 30. rujna 2027. godine. Djelatnici Međimurske prirode kroz projekt „Zlikovci u prirodi“ usmjerit će se na kontrolu širenja populacija četiri invazivne strane vrste u Međimurju. U fokusu su žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera), prava svilenica (Asclepias syriaca), Mantegacijeva šapika (Heracleum mantagazzianumi) i crvenouha kornjača (Trachemys scripta) i to  na prioritetnim lokacijama u Međimurskoj županiji  koje su utvrđene u okviru projekta “Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta po skupinama”.

Međimurska priroda je komunalnim redarima kako bi lakše na terenu svojih općina opazili i prepoznali invazivne strane vrste na radionici „Zlikovci u prirodi‟ održanoj u Čakovcu, darovala priručnike o prepoznavanju i postupanju s invazivnim stranim vrstama.

Interpretari prirodne baštine također mogu dodatne informacije o invazivnim stranim vrstama svim zainteresiranim dati i u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

 

sastanak komunalni redari (43)_resize

sastanak komunalni redari (15)_resize

sastanak komunalni redari (32)_resize

 

FZOEU logotip

 

ZCO_znak_slogan_potpis_polozeni_V1

 

* Organizacija edukativne radionice financirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz Javni poziv za neposredno financiranje projekata „Kontrola populacija prioritetnih invazivnih stranih vrsta‟ (JP ZO 6/2023.))

Share on facebook
Facebook