Jasenka Šalamon

INTERVJU Jasenka Šalamon: – Osobe s intelektualnim teškoćama brinu za prirodu Međimurja

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije osnovana je 1969. godine i otada u zajednici promiče potrebe i prava osoba s intelektualnim teškoćama. Krajem veljače ove godine članovi Udruge bili su u razgledu Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i tom smo prigodom razgovarali s Jasenkom Šalamon, voditeljicom poludnevnog boravaka osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije.

– Radim na tom radnom mjestu šesnaest godina. U poludnevni boravak uključeno je trinaest odraslih osoba s intelektualnim teškoćama različitog stupnja popratnih teškoća s područja cijelog Međimurja. Poludnevni boravak radi svaki dan i za korisnike je organiziran prijevoz. Aktivnosti koje se provode, korisnici sami odabiru prema svojim željama i mogućnostima. Sudjeluju također u pripremi obroka. Ove godine također smo željeli obogatiti naš program rada i aktivnost organizirajući za svako godišnje doba jedan kraći izlet. Na ovom izletu u Centar Med dvemi vodami pridružili su nam se i korisnici organiziranog stanovanja uz podršku. Jer osim poludnevnog boravka naša udruga pruža i socijalnu uslugu organiziranog stanovanja. Provodimo  također aktivnosti unutar klubova Mura u Čakovcu i Duga u Prelogu. To su zapravo radionice kojima je cilj korisnicima pružiti kvalitetnije provođenje njihovog slobodnog vremena.

Jasenka Šalamon
Jasenka Šalamon, u galeriji Drava

Punopravni članovi zajednice

* Osobe s intelektualnim teškoćama mogu i trebaju biti ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive. Dolazak u naš Centar, također je primjer zadovoljavanja potreba i prava osoba članova Udruge, zar ne?

– Naravno da je tako. Uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama, ali i s bilo kojom drugom vrstom invaliditeta vrlo je važno za njih same, ali i za cjelokupno društvo općenito s obzirom na to da se naša udruga već godinama bori i trudi olakšati osobama s intelektualnim teškoćama  da budu ravnopravni članovi zajednice, a samim time i što više uključeni u zajednicu i njihov dom gdje oni zapravo žive, kako bi sredina i njih prepoznala kao punopravne članove zajednice.

Zimski izlet

* Kakvi su vaši dojmovi te dojmovi članova Udruge nakon razgleda našeg Centra?

– Fantastično je sve. Da se članovima, našim korisnicima jako sviđao obilazak vidjeli smo po njihovim reakcijama jer su se uključivali u razgovor i pratili su s pažnjom vođenje kroz postav. Vaš Centar doista nudi puno toga, sve je moderno napravljeno, ima jako puno izložaka koji se mogu ne samo vidjeti nego i drugim osjetilima doživjeti. Meni osobno najviše su mi se dopali leptiri. Livadni plavci su kod nas jako rijetki i sve ih je manje, ugrožena su vrsta, stoga ih je lijepo vidjeti barem ovako u Centru za posjetitelje, ako ih već ne možemo lako i često opaziti u prirodi.

* Koliko često članovi udruge odlaze u obilazak muzeja i sličnih kulturnih institucija? Ima li udruga u planu slične aktivnosti u nadolazećim proljetnim mjesecima?

– Dosad je našim korisnicima najjednostavnije i najbliže bilo otići nešto razgledati unutar programa manifestacije Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec . Ali smo odlučili proširiti naše aktivnosti i smatram da je posjet Centru Med dvemi vodami odlična opcija. Ovo nam je bio zimski izlet, a u planu su još proljetni i ljetni izlet.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama MŽ u Centru Med dvemi v
Članovi Udruge pratili su i kamišibaj predstavu Kuku i Vukonja

Aktivna uloga u zaštiti prirode

* Koliko se unutar aktivnosti rada Udruge mogu provoditi aktivnosti na temu zaštite prirode ili prirodnih vrijednosti našeg kraja?

– Posjeta vašem Centru dobar je način poučavanja gdje su korisnici, ali i mi djelatnici dobili zanimljive informacije i upoznali se s prirodnim vrijednostima i blagom koje imamo u Međimurju. I naravno, sukladno tome se ponašati. Naša udruga i njezini korisnici bili su dosad uključeni dobrovoljno, volonterski u čišćenje okoliša od odbačenog smeća, zatim čupanja ambrozije i slične aktivnosti u cilju poboljšanja kvalitete života svih nas. Organizirat ćemo i ubuduće takve aktivnosti. Tako da svi aktivno sudjelujemo u zaštiti prirode.

Članove udruge kroz postav vodila je Sara Kočiš, viša stručna suradnica za edukaciju i interpretaciju i interpretatorica prirodne baštine.

 

razgovor i foto: Sara Kočiš

priprema i obrada intervjua: Roberta Radović

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama MŽ u Centru Med dvemi vodami (2)

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama MŽ u Centru Med dvemi vodami (4)

Udruga osoba s intelektualn

 

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama MŽ u Centru Med dvemi vodami Udruga osoba s intelektualnim teškoćama MŽ u Centru Med dvemi vodami (3)

Share on facebook
Facebook