Stanislav Drk

Tko je bio DJ u disco clubu Condor?

Planetarno popularnu melodiju “Kondorov let” (“El Condor Pasa”) vjerojatno je svakog od nas dotakla barem jednom u nekom dijelu života. Pjesmu je skladao peruanski skladatelj i sakupljač narodnih pjesama Daniel Robles. Nastala je na temelju tradicionalnih melodija Inka, te je 2004. godine proglašena važnom ostavštinom. Danas diljem svijeta ima mnogo vokalnih i instrumentalnih interpretacija ove skladbe, u kojoj glavnu ulogu ima vrhunski pilot, odnosno andski kondor, ptica s najvećim rasponom krila u svijetu. Ove ptice lete gotovo pet sati bez da ijednom zamahnu krilima.

Što veže skladbu “Kondorov let” i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami prisjetio se jedan od Stanislav Drk iz Križovca. U živopisnom razgovoru s njime na ovogodišnjoj manifestaciji Noć muzeja o vremenu kad je “cijelo” Međimurje dolazilo na današnji Trg međimurske prirode rado se i s pomalo nostalgije u očima vratio u vrijeme mladosti:

– U Condor su dolazili mladi iz okolnih naselja, od Podturna do Murskog Središća, pa i dalje. Bile su to osamdesete godine prošlog stoljeća. Imao sam tada važnu ulogu, bio sam DJ u disco clubu Condor. Vrtila se tada popularna domaća i strana glazba: Bijelo Dugme, Parni Valjak, Rolling Stonesi…Svega je bilo. Svaki vikend je disco radio. A na početku večeri uvijek se obavezno puštala tema Condorov let. Bio je to znak da zabava može početi. Bilo je plesa, ljubavi, a ponekad i male “bitke”. Ja sam se kao DJ posla “držal”, dok su se drugi zabavljali. Imali smo disco kuglu i light show. Omladina se tada bolje zabavljala, više se družila. Danas su svi na kompjutorima i mobitelima. Nisam ovdje u ovoj zgradi dugo vremena bio. Sve je moderno, novo, super izgleda. Vidim da dolaze ljudi iz svih krajeva. Drago mi je što je ova zgrada tako lijepo uređena.

Zgrada Centra za posjetitelje Med dvemi vodami i njezini zidovi, prema kazivanju Stanislava Drka i drugih brojnih mještana Križovca, bilježi tako brojne priče, emocije i događanja. Melodija Kondorov let upisana je u cigle zgrade i zasigurno dandanas prenosi pozitivne vibracije. Vrijedi ih doživjeti i istražiti u galerijskom postavu Mura i Drava.

tekst i foto: Roberta Radović

 

ulaz u podrum Centar Med dvemi vodami
U zgradi Centra za posjetitelje Med dvemi vodami još uvijek se nalaze rustikalna ulazna vrata nekadašnjeg “diskača” koji je radio pod nazivom Condor

 

Stanislav Drk

Obilazeći galerijski postav Centra Stanislav Drk prisjetio se i đačkog doba. Naime, zgrada u kojoj se danas nalazi Centar, u svojoj prošlosti bilježi dane kad je bila u funkciji škole
Share on facebook
Facebook