BIOM u Centru MDV (7)_resize

Polaznici Treninga prepoznavanja ptica – BIRDID 2024 u Centru Med dvemi vodami

Jedinstveni edukativni program u Hrvatskoj, Trening prepoznavanja ptica – BIRDID 2024, u organizaciji Udruge BIOM završila je protekle godine još jedna iznimno uspješna i visokomotivirana generacija. Trening su vodili vrsni stručnjaci ornitolozi Iva Šoštarić i Bolesław Jan Słocinski. Polaznike su naučili prepoznavati hrvatske vrste ptica vizualno i auditivno te ih upoznali o osnovnim znanjima ornitoloških metoda istraživanja. Trening je polazilo 25 polaznika, održano je 13 terena i 15 predavanja.  Završno druženje i predavanje za prošlogodišnju generaciju polaznika Treninga, održano je u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, u subotu 20. siječnja 2024. godine.

U ime Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode polaznike je pozdravila Mihaela Mesarić, stručna voditeljica koja je polaznike provela i kroz Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Voditeljica Centara, Ivana Rojko, tečajcima je održala stručno predavanje i predstavila rad Međimurske prirode i Centra.

Na završnom predavanju u Križovcu polaznici Trening prepoznavanja ptica – BIRDID 2024 primili su i potvrde o uspješno završenom Treningu.  Iva Šoštarić, tom je prigodom naglasila kako Udruga BIOM provodi ovakvu vrstu edukacije kako bi što više osoba znalo prepoznavati vrste ptica, govorilo o zaštiti i potrebi očuvanja ptičjih vrsta, jer ne moraju svi biti ornitolozi, kako bi znali prepoznavati ptice i brinuti o njima.

Antonio Čanadi
Antonio Čanadi

Polaznici Treninga, podijeli su svoje dojmove:

– Volontirao sam povremeno za BIOM, a na trening prepoznavanja ptica BIRDID 2023 privukla me prije svega činjenica što se trening održava na različitim terenima u Hrvatskoj. Želio sam također usavršiti svoje znanje o pticama jer me to zanima, a također želim obavljati monitoringe ptica, pa sam odlučio krenuti na ovaj trening. Mnogo sam naučio i sada naravno primjećujem mnogo više ptica oko sebe. Studiram na Veterinarskom fakultetu, sada sam šesta godina, i zapravo pri kraju, i vjerujem kako ću nadalje poboljšavati stečeno znanje o pticama. Oduševljen sam s postavom Centra Med dvemi vodami i želim ovdje dovesti i svog nećaka, kazao je Antonio Čanadi iz Čakovca.

Marija Palinić
Marija Palinić

– Zavoljela sam ptice u druženju s jednom prijateljicom koja me je uvela u svijet promatranja ptica. Što sam se više bavila s time to sam više zagrizla, promatrala ptice gotovo svakog . Odlučila sam još više naučiti o vrstama ptica i prirodi i prijavila sam se na ovaj trening. Drago mi je što sam to odlučila. Jedna od najdražih ptica zasad mi je češljugar. Prvi put sam u Međimurju i ovdje u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami, odlično je uređen, prokomentirala je Marija Palinić iz Splita.

Podsjetimo, Međimurska priroda s Udrugom BIOM surađuje niz godina, pa je tako između ostalog i 2022. godine Trening za prepoznavanje ptica organiziran i za djelatnike Međimurske prirode i zainteresirane suradnike i dionike.

Pticama se može pomoći na brojne načine, a posebice u ove zimske dane. Kako hraniti ptice zimi više se može saznati kroz preporuke međimurskog čuvara prirode Antonia Krušelja OVDJE.

Polaznici Treninga prepoznavanja ptica - BIRDID 2024 u Centru Med dvemi vodami

Polaznici Treninga prepoznavanja ptica - BIRDID 2024 u Centru Med dvemi vodami

BIOM u Centru MDV (6)

Share on facebook
Facebook