NOĆ MUZEJA ’24: neMIR polja u Centru Med dvemi vodami

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu sudjeluje u 19. Noći muzeja. Ovogodišnja tema manifestacije glasi „Muzeji i nova publika‟, a svoja vrata, u petak 26. siječnja 2024. godine, otvorit će besplatno brojni muzeji i posjetiteljski centri diljem Hrvatske.

Programi u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami započet će u 18 sati otvorenjem prve samostalne izložbe fotografija autorice Kristine Poljak. Izložbom „neMIR polja‟ predstavit će se pet fotografskih trenutaka na temu divljih životinja snimljenih na području Međimurske županije.

Izložba ima humanitarni prodajni karakter. Financijskim sredstvima prikupljenim od prodaje fotografija (50×70 cm) i/ili donacijama izradit će se kućice za sove kukuvije. Izložba „neMIR polja‟ nastavlja svoj put sljedećih trideset dana na digitalnim platformama Međimurske prirode.

 

Kristina Poljak – fotografkinja je divljih životinja. S obitelji živi u Svetoj Mariji. Rodom je iz Koprivnice. Djetinjstvo je provela u području uz šumu, pa se dogodila neraskidiva povezanost s prirodom. U fokusu njezinog fotoaparata većinom su priroda i divlji životinjski svijet. Četiri petine fotografija nastaje u ranim jutarnjim satima na terenima u blizini Svete Marije, Donje Dubrave, Donjeg Vidovca, Legrada, Preloga, a ponekad je nostalgija odvede i do Koprivnice. Voli mistiku buđenja novog dana. Dosad je fotografije objavljivala većinom na društvenim mrežama. Kristinin nemirni duh voli mir polja, prirodnih staništa, mistiku jutra.

Po izboru Hrvatske zajednice županija, njezina fotografija pod nazivom „Bez granice” proglašena je najboljom fotografijom Međimurske županije u 2023. godini. Kristinine fotografije bile su dio putujuće izložbe najboljih radova foto natječaja „Volim svoju županiju”. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode prepoznala je kreativni fotografski izričaj Kristine i ostvarila njezinu „tihu želju” – prvu samostalnu izložbu.

NOĆ MUZEJA '24: neMIR polja u Centru Med dvemi vodami

Kuku i Vukonja‟

U 19, 20, 21 i 22 sata interpretatori Međimurske prirode uvest će posjetitelje u svijet bajke kroz čaroliju kamišibaja – japanskog kazališta. Glavni lik bit će sova kukuvija. Predstava „Kuku i Vukonja‟ kratkog je formata, prigodna za sve generacije i premijerno će biti izvedena u suvenirnici Centra.

Sve osobito znatiželjne obitelji i pojedinci moći će krenuti u potragu za blagom. Pozvani su doći u Centar za posjetitelje Med dvemi vodami riješiti zagonetku. Točan odgovor bit će prilika za osvajanje malog poklona.

Ohrabrite se doći

Ulaz za razgled interaktivnog Centra je slobodan od 18 do 23 sata, a dvorištu će se svi posjetitelji moći ugrijati uz tople napitke i otvorenu vatricu na kojoj će moći i ispeći pokoju kobasicu. Preporučuje se uzeti sa sobom metalne ili keramičke lončiće. Tim Međimurske prirode pripremio je još poneko iznenađenje, a svim noćnim pticama odašilje pozivnicu: – Ohrabrite se u noćnim satima istražiti Centar Med dvemi vodami. Volite i čuvajte prirodu Međimurja!

Ulaz je slobodan!

NOĆ MUZEJA '24: neMIR polja u Centru Med dvemi vodami

NOĆ MUZEJA '24: neMIR polja u Centru Med dvemi vodami

NOĆ MUZEJA '24: neMIR polja u Centru Med dvemi vodami

 

Share on facebook
Facebook