Centar Med dvemi vodami-Aldo Leopold

VIDEO: Radionica sklapanja Leopoldove klupe

Aldo Leopold (1887.-1948.) zastupljen je u svim svjetskim antologijama ekološke tematike od druge polovice 20. stoljeća. Prirodoslovac, šumar, profesor, filozof i praktičar zaštite prirode i divljine, napisao je neke od najljepših eseja ikad posvećenih odnosu čovjeka i zemlje. Leopold progovara iz bogatog iskustva, promišlja globalno, djeluje lokalno, piše izražajno i živopisno. Rođen je 11. siječnja 1887. godine. Kad bi bilo moguće, na današnji dan proslavio bi 137. rođendan.

Leopoldova najpoznatija knjiga je “Ljetopis Pješčanog Okruga” (A Sand County Almanac). Knjiga je dostupna u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Također, Aldo Leopold i njegov značaj interpretira se u brvnari Moj hrast Adam. Više o autoru i knjizi saznajte OVDJE.

Povodom godišnjice rođenja Alda Leopolda, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode predstavlja i poučni dokumentarni videozapis „Radionica sklapanja Leopoldove klupe“. Radionica je održana 5. prosinca 2023. godine u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću. Voditelj radionice bio je Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i prevoditelj knjige “Ljetopis Pješčanog Okruga”.

Premijera videozapisa bila je  u četvrtak 11. siječnja 2024. godine u 8:30 na You Tube kanalu Međimurske prirode (poveznicu potraži OVDJE). Od tada nadalje videozapis se može besplatno pogledati, a knjiga, “Ljetopis Pješčanog Okruga” nabaviti u suvenirnici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, u radno vrijeme Centra.

Share on facebook
Facebook