Iva Šoštarić

Vrana gačac, stanovnik Perivoja Zrinski, ponijela titulu Ptice godine 2024.

Titulu ptice godine u Hrvatskoj dosad su osvojile su bregunica, čigra, prepelica, zlatovrana, lastavica, sova ušara i tetrijeb gluhan. Za Pticu godine 2024. proglašene je gačac (Corvus frugilegus). Izbor za pticu godine provela je Udruga BIOM, organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom potrebe očuvanja ugroženih staništa i divljih vrsta. U glasovanju za izbor ptice godine mogla je sudjelovati sva zainteresirana javnost. Iva Šoštarić, ornitologinja iz udruge Biom istakla je iznenađenje i radost što je upravo ova vrsta izabrana za pticu godine. Jer, često se zbog prisutnosti gačca u gradovima stječe dojam kako se njihova brojnost povećava, no zapravo stanje na terenu je sasvim drugačije. Gačaca je ukupno sve manje jer nestaju na područjima otvorenih staništa koje su prirodno naseljavali. Više o ptici godine 2024. može se saznati na mrežnoj stranici Udruge BIOM.

gnijezda vrane gačac u Perivoju Zrinski
Gnijezda vrane gačac u Perivoju Zrinski

O prisutnost vrane gačac (Corvus frugilegus) u čakovečkom parku Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode razgovarala je upravo s Ivom Šoštarić na temu „Kako zadržati dobrosusjedski odnos s vranama Perivoja Zrinski?‟. Intervju je objavljen u šestom izdanju digitalnog časopisa Perivoj Zrinski news. Iz razgovora se izdvaja odgovor na pitanje zašto gačci sve više gnijezde u gradskim parkovima.

– Gačci su vrane otvorenih poljoprivrednih staništa. Hrane se na otvorenim poljima, najviše kukcima, različitim sitnim kralježnjacima i beskralježnjacima te biljnim materijalom. Za hranjenje im trebaju otvorena velika polja. Ne hrane se u gradu, već izvan grada. Gnijezde se u kolonijama, što znači da sklapaju svoja gnijezda u skupinama drveća, a tih gnijezda može biti i preko stotinu na samo jednom stablu. Originalno su gnijezdile u drvoredima, šumarcima ili skupinama stabala koji su bliže poljoprivrednim površinama. Grad im sam po sebi nije interesantan. No, upravo zbog toga što ih je izvan gradova moguće loviti i na njih pucati, i zbog toga što je sve manje šumaraka, drvoreda i nakupina stabala oko poljoprivrednih površina, vrane gačci su se prilagodile tom izazovu tako da sada gnijezde u gradovima. U gradovima su sigurne od čovjeka i od toga da im se njihovo drveće odnosno njihovo gnjezdilište poruši. I tada nastaje problem kod građana koji nisu navikli na takve susjede, istakla je tada biomovka Iva Šoštarić.

Gačac, upozoravaju ornitolozi će uskoro postati ugrožena vrsta stoga je vrlo značajno što je javnost detektirala problematiku ove ptičje vrste i upravo gačca izabrala za Pticu godine 2024.

Više o ptičjim vrstama, hranilicama za ptice i druge zanimljivosti o “ftičima” saznajte tijekom 2024. godine u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami.

 

 

Rook Corvus frugilegus, adult forging in grassland, Wiltshire, April
Gačac (Corvus frugilegus), RSPB

Share on facebook
Facebook