Istraživači 21. stoljeća u Čakovcu

U petak, 24. studenog 2023. godine u dvorani III. osnovne škole Čakovec održalo se znanstveno-edukativno događanje za učenike osnovnih škola pod nazivom „Istraživači 21. stoljeća“.

Događanje je organizirao doc. dr. sc. Vladimir Paar s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, a cilj je bio na jednom mjestu okupiti različite ideje i prezentirati mogućnosti zaštićenih područja, prezentacijskih centara, muzeja, instituta i drugih ustanova kao mjesta za izvođenje suvremene terenske nastave.

Program je obuhvaćao interaktivne radionice i prezentacije namijenjene djeci s ciljem da pobude njihovu znatiželju i motiviraju ih za daljnje istraživanje i učenje. Poseban naglasak bio je na terenskoj nastavi kao jednoj od najvažnijih komponenti suvremenog obrazovanja.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami predstavio se s temom Priroda priča priče, gdje su učenici mogli saznati i doživjeti brojne zanimljivosti iz svijeta zmija, žaba i kukaca putem modela žaba i zmija otrovnica i neotrovnica, svlaka zmije, zbirki leptira, mrežice za lov leptira, čašica s uzorcima kukaca, a dobili su ideje kako i sami mogu postati aktivni zaštitari prirode.

Istraživači 21. stoljeća su djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi. S početkom novog tisućljeća, zahvaljujući velikim iskoracima u istraživanjima kognitivnog razvoja djece, dolazi do značajnih promjena u suvremenom obrazovanju, posebice u prirodoslovnom kurikularnom području koje je usko vezano uz brojna nova zanimanja 21. stoljeća. Naglasak je na razvoju kompetencija, vještina i trajnih znanja koja učenici mogu dalje primjenjivati u interdisciplinarnom kontekstu (STEM).

Učionice 21. stoljeća su upravo zaštićena područja, muzeji, edukativni i prezentacijski centri. Pozivamo vas da posjetite i doživite vrijedne edukativne programe koje pruža Centar Med dvemi vodami!

 

Share on facebook
Facebook