Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami (1)

Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami!

Međimurski ljubitelji prirode i planinari, rado i često odlaze u slovenske Alpe te rado obilaze slovenske posjetiteljske centre i muzeje. Uvijek je dobrodošla razmjena iskustava stoga su u posjet hrvatskih muzejima na dvodnevno studijsko putovanje stigli predstavnici slovenskih muzeja, i to Gornjosavskog muzeja Jesenice i Slovenskega planinskega muzeja. Nakon obilaska Muzeja krapinskih neandertalaca, Muzeja planinarstva Ivanec i Riznice Međimurja dvadesetak predstavnika muzealaca stiglo je u razgled Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Kroz postav ih vodio „leptir plavac‟ odnosno interpretatorica prirodne baštine Roberta Radović kostimirana u ovu zaštićenu vrstu leptira koji u Međimurju obitavaju na Bedekovićevim grabama.

Slovenski muzealci upoznali su kroz priču i šetnju postavom galerija Mura i Drava, te brvnarom Moj hrast Adam, vrijednosti i osobitosti biljnog i životinjskog svijeta Međimurske županije, te povijesni pregled suživota čovjeka i rijeka na području između ovih dviju rijeka.

Matjaž Podlipnik
Matjaž Podlipnik glumi malog Iveka, sina lugara Ladislava Husića

Aljaž Pogačnik, direktor Gornjosavskog muzeja Jesenice i Matjaž Podlipnik, voditelj Slovenskega planinskega muzeja doživljaj i razgled Centra opisali su kao vrlo atraktivno, poučno i ugodno iskustvo, pohvaljujući zanimljiv i moderno uređen i osmišljen postav Centra. Vjerujemo kako će se suradnja sa slovenskim muzejima na obostrano zadovoljstvo nastaviti i ubuduće. Jer, svi su suglasni u jednom: – Muzeja nikad dosta!

tekst i foto: Roberta Radović

 

Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami (4)

Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami (5)

Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami (6)

Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami!

Slovenski muzealci u Centru Med dvemi vodami (2)

Share on facebook
Facebook