Jalzabet

ROBERTA RADOVIĆ: – Stablo se drži korijenjem, a čovjek prijateljima

Godina 2023. proglašena je godinom platane, pa fotografija listopada donosi upravo temu nedelišćanske platane. Autorica je Roberta Radović, ujedno i autorica teksta. Volim fotografirati, imam osjećaj – oduvijek.

Prvi fotoaparat dobila sam kao rođendanski poklon u petom razredu osnovne škole. Bio je to analogni fotoaparat. U mojoj osnovnoškolskoj dobi izlazio je časopis Studio koji je često raspisivao nagradne natječaje. Na jednom od njih osvojila sam fotoaparat. I tako su stizali ti neki moji fotoaparati, uz naravno one koje su imali roditelji. Tada je jedan fotografski film omogućavao snimiti 24 ili 36 fotografija. Veliko je bilo uzbuđenje kad se odlazilo kod „Merlićke ili Flajpana‟ koji su imali studio za razvijanje filmova. Nikad nisi bio 100 % siguran kakav će biti rezultat onoga što si snimio. Fotografija se cijenila jer je u razvijanje trebalo uložiti podosta vremena, truda i novaca. Potom je stigla revolucija! Fotoaparati koji su sami “ispljunuli” fotografiju. Odmah po “školjacanju” u rukama si imao fotografiju. Izbacio ih je fotić, čovječe koji hit! Ha, ha…lijepo se sjetiti tih vremena. Vidim i danas ih ima na tržištu, naravno u stilu modernih retro oblikovanja.

Kompozicija s ciljem

Oduvijek sam najviše voljela fotografirati prirodu, more i društvo, a kad sam se aktivno počela baviti planinarstvom, tada se odjednom počeo gomilati broj fotografija nastalih na planinarskim putešestvijama. S ulaskom u poslovni svijet neizbježno se fotografija pojavljuje kao odličan alat za dokumentiranje događanja. Tako se moja osobna arhiva fotografija značajno povećala zapošljavanjem u redakciji lokalnih novina. Prije svega novinskom dokumentarističkom fotografijom, te fotografijama nastalim prigodom intervjuiranja poznatih osoba iz svijeta glazbe, kazališta, filma, umjetnosti, raznih društava, udruga…Kod fotografiranja bitno je imati oko i smisao za kompoziciju, kadar, detalje, i u konačnici imati viziju što ćemo s određenom fotografijom učiniti, odnosno za koji medij će se koristiti.

Bez sentimentalnosti

Danas mogućnost neograničenog fotografiranja neizbježno donosi problem digitalizacije i arhiviranja prikupljenog gradiva. Ponekad je teško napraviti selekciju i „rastati se‟ od nekih fotografija, međutim zbog praktičnosti arhiviranja jednostavno ponekad treba napraviti oštar rez i bez sentimentalnosti dio fotografija jednostavno izbrisati i baciti u Recycle Bin.

Radno mjesto suradnice za komunikaciju i promidžbene donosi neraskidive niti i povezanost za fotografiju. Fotografske „bilješke i dnevnici‟ aktivnosti, događanja, ljudi i prirode, gotovo su svakodnevna pojavnost. – Ako nitko nema   tu fotku, sigurno je ima Roberta‟, znaju mi reći kolegice i kolege s posla. Uvijek me veseli kad ih mogu razveseliti i pomoći im, kad potraga za određenom temom rezultira uspjehom.

Današnji poslovni ritam donosi potrebu korištenja mobitela kao odličnog fotografskog alata gotovo svakodnevno. Njegova multifunkcionalnost dobrodošla je za brzo informiranje, komuniciranje s javnošću na društvenim mrežama. Iako mobilni telefoni s odličnim kamerama omogućavaju hiperprodukciju fotografija, praktični su i uvijek su s nama, u džepu.

Korijen za život

Za fotografiju mjeseca odabrala sam stablo, stablo nedelišćanske platane. Volim stabla. Volim njihov ponosan pogled u visinu, povezanost sa zemljom, ciklički ritam od pupanja, listanja, plodova i opadanja listova, te koloristiku boja i mijene kroz godišnja doba. Volim stabla, jer ona se drže korijenjem. Stablo s dubokim korijenjem, odolijeva naletima vjetra. Čovjeka drži obitelj i prijatelji. Hvala stablima, međimurskoj prirodi, obitelji i prijateljima koji usrećuju moj život!

Raduje li i vas fotografiranje? Pošaljite nam svoje fotografske uratke putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Javne ustanove Međimurske prirode ili na mrežnoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami TVOJ DOŽIVLJAJ.

ROBERTA RADOVIĆ: - Stablo se drži korijenjem, a čovjek prijateljima
Fotografija mjeseca listopada, autorica Roberta Radović

Perivoj Zrinski (1)

Kelemen (1)

Share on facebook
Facebook