biciklisti iz Austije stigli biciklom na razgled Centra Med dvemi vodami

U Centar Med dvemi vodami dođite biciklom!

Poučna staza “Čovjek i rijeka” novi je kotačić edukativne turističke ponude Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. Staza je otvorena ovog proljeća i već bilježi zavidnu posjećenost grupa, ali i individualnih posjetitelja. Početna točka staze nalazi se tik do zgrade Centra Med dvemi vodami. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i posjetiteljski Centar Med dvemi vodami stoga upravo na Svjetski dan turizma (27. rujna) javnosti skreću pozornost na ovu stazu. Posjetitelje vraća u prošlost te ih upoznaje sa sadašnjim i prošlim uslugama ekosustava, naglašavajući značaj georaznolikosti kraja uz rijeku Muru.

Sara Srša, Sara Kočiš i Ivana Rojko, interpretatorice prirodne baštine na poučnoj stazi "Čovjek i rijeka"
Sara Srša, Sara Kočiš i Ivana Rojko, interpretatorice prirodne baštine na poučnoj stazi “Čovjek i rijeka”

Za ovogodišnju temu obilježavanja Svjetskog dana turizma odabran je “lajtmotiv” – Turizam i zelena ulaganja čime se turizmu pridaje značaj kao pokretaču pozitivnih promjena usklađenih s ciljevima ekološke i društvene održivosti. Time se dodatno upozorava kako trebamo slaviti raznolikost i prirodne vrijednosti našeg planeta, ali još više investirati u njegovo očuvanje kako bismo ga zaštitili i očuvali za buduće generacije. Zelene investicije ne podrazumijevaju ulaganje u novi oblik turizma, već razvoj turističkih praksi kojima se smanjuje negativan utjecaj na okoliš i time značajno doprinosi zaštiti prirode.

U Čakovcu je upravo ususret Svjetskom danu turizma održana i Međunarodna konferencija Organic Districts. Cilj konferencije bio je upoznati lokalnu zajednicu i širu javnost s pojmovima organskih distrikta odnosno modula koji se primjenjuju na čitavu organizaciju povećavajući ljudske i ekološke kapacitete za suočavanje s velikim izazovima kao što su ugroženost zdravlja, sigurnost hrane i prehrane, klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti, dok prehrambeni proizvodi koji proizlaze iz takvih veza postaju kulturna baština i lokalni identitet.

U Centar Med dvemi vodami dođite biciklom!
Povodom Svjetskog dana turizma u Čakovcu je održana Međunarodna konferencija Organic Districts

Europska komisija definirala je Organic District (Eco-Regions/Bio-Districts) kao zemljopisno područje na kojem poljoprivrednici, javnost, turistički subjekti, udruge i tijela javne vlasti sklapaju sporazum o održivom upravljanju lokalnim resursima a sve u skladu s ekološkim načelima i praksama. Svaki “Bio distrikt” uključuje način života, prehranu, ljudske odnose i upravljanje prirodnim resursima.

Konferencija je završila potpisivanjem pisma namjere o pokretanju projekta Organic District za područje Međimurske županije, a jedan od potpisnika bila je i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.

Pogledajte i videozapis Svjetskog dana turizma 2023.  na poveznici OVDJE.

biciklisti iz Austije stigli biciklom na razgled Centra Med dvemi vodami
Biciklisti iz Austije stigli su biciklom na razgled Centra Med dvemi vodami

 

Duška Kunštek

Duška Kunštek, ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa suradnicima razgledala je Centar Med dvemi vodami u poslovnom dolasku u Međimurje, ali svi su najavili i svoj turistički dolazak u Centar i međimurski kraj. U Centar ih je doveo Marko Strojko (prvi s lijeva), vijećnik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće

 

vinari iz Beograda
Centar za posjetitelje Med dvemi vodami sve više je tražen i kao dio team buildinga. Na slici grupa vinara i ljubitelja vina iz Beograda u razgledu Centra na svom team building putovanju

 

 

Share on facebook
Facebook