Ivana Horvat

IVANA HORVAT: Fotografije su značajan dio planova upravljanja zaštićenih područja

Fotografiranje je nezaobilazan oblik komunikacije između svih djelatnika Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Također i Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode ističe fotografiju kao medij koji je dobro poznavati i koristiti:

– Fotografije su nam važan dio planova upravljanja zaštićenih područja. Osim što nam prikazuju određene vrste i staništa, što nam je bitno u znanstvenom pogledu, pokazuju također aktivnosti koje treba popratiti. Osobito je tu bitna dokumentaristička fotografija kao potvrda da su se neke stvari odradile. Primjerice, pratimo i fotografiramo aktivnosti kao što su radionice, kako bismo mogli potvrditi naručiteljima projekta da su one stvarno i održane. Ponekad mi ususret izađu kolegice i kolege. Spomenula bih našu novinarku, Robertu Radović. Često je potpora u takvim stvarima, jer ima oko za dobar kadar.

Ivana Horvat
Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode

– Fotografija se sve više koristi u slobodno vrijeme kako bi se zabilježile zanimljivosti ili neka druga zbivanja, ističe Ivana te nastavlja:

– Osim što uživam vlastitim okom, volim si dio memorije na mobitelu ostaviti za fotografije za uspomenu i dugo sjećanje. Volim fotografirati, ne samo prirodne značajke, već i društvene događaje i društvene ljude koji su doprinijeli tim nezaboravnim trenucima i sveopćem uživanju u prirodi. Više koristim mobitel jer je praktičniji. Uvijek je pri ruci, manjeg je gabarita. Današnji mobiteli stvarno imaju dobre kamere.

Za fotografiju mjeseca odabrana je Ivanina fotografija nastala na Matulovu gruntu:

– Prikazuje rad mog prijatelja. Na fotografiji je košnica za medonosne pčele koje su vrlo važne za oprašivanje naših biljaka. Radi se o modelu košnice koji je postavljen u Frkanovcu na Matulovu gruntu, pa se uz njega može interpretirati značaj svih pčela. Košnicu je izradio Josip Furdi iz Domašinca.  Iako se u današnje vrijeme više spominju solitarne, divlje pčele i ove medonosne su nam također vrlo važne.

Ljetno doba zove na boravak u prirodi i nastanak pejzažnih fotografija, ili pak fotografija biljnih i životinjskih vrsta s područja Međimurja. Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Javne ustanove Međimurske prirode ili na mrežnoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami TVOJ DOŽIVLJAJ.

 

foto by Ivana Horvat (3)_resize

foto by Ivana Horvat (5)_resize

Share on facebook
Facebook