Ljiljana Gedrih-Kovačić (2)

Ljiljana Gedrih-Kovačić: – Živjela sam kao djevojčica u zgradi Centra Med dvemi vodami

Toplije doba godine biciklisti rekreativci koriste za rekreacijske ture međimurskim stazama. Mjesto za predah potraže i na Trgu međimurske prirode u Križovcu. U srpnju ove godine dvoje biciklista, supružnika, ciljano je stiglo do našeg Centra za posjetitelje Med dvemi vodami, biciklirajući iz Lendave. Pri obilasku postava Ljiljani Gedrih-Kovačić zaigralo je srce, a samo što iz oka nije potekla i suza radosnica. Zašto? Sama nam je otkrila što je veže uz Križovec i zgradu u kojoj se danas nalazi Centar:

– Lijepe uspomene me vežu za ovaj kraj. Kao djevojčica upravo sam u ovoj zgradi jedno vrijeme živjela. Naime, moj otac, Ladislav Kovačić bio je direktor škole koja je djelovala upravo u ovoj zgradi. Kad smo se biciklirajući približili Križovcu nisam odmah znala gdje se nalazi zgrada gdje mi je kratko vrijeme bio i dom. Nakon što smo odselili nisam više nikad ovdje bila, dakle prošlo je više od pedeset godina. U sjećanju mi je bila ogromna, velika zgrada. I kad sam je iza zavoja ugledala, znala sam da je to upravo to.

Biciklista Ljiljana u sjećanju nosi izgled okoliša Centra i jednu anegdotu:

– Na mjestu gdje je sada igralište tada je bio velik vrt. Tata me poslao u vrt po feferon kazavši mi je da je to mala duga paprika. I dođem ja k njemu s tom malom dugom paprikom i zapitam ga: – Jel’ to fino? Tata mi kaže: – Fino, fino je. Probaj, ali polako. I ja sam lagano zagrizla, i malo zaplakala jer me naravno iznenadila ljutina feferona. I otada znam što je feferon. Bila je to dobra pouka. (smiješak). Kod ulaza u zgradu bio je velik orah. Jako ga se dobro sjećam jer smo rado sjedili u sjeni tog oraha.

Janko Gedrih i Ljiljana Gedrih-Kovačić
Janko Gedrih i Ljiljana Gedrih-Kovačić

Današnji moderan galerijski postav iznenadio je Ljiljanu:

– Živim s obitelji u mjestu Blejska Dobrava u slovenskoj općini Jesenice. U Lendavi mi je živjela teta, pa sad pomalo uređujemo kuću gdje je živjela. Odlučili smo njezinu kuću zadržati jer time smo ostavili i taj moj korijen koji seže u blizinu ovog kraja i Križovca gdje sam živjela. Nevjerojatno je kako je sada lijepo uređena ova zgrada.

Ljiljani suprug Janko također je bio zadivljen kako je Centar suvremeno uređen i obogaćen sadržajima koji su namijenjeni svim generacijama, a posebno su korisni za mlade. Njihovo dvoje djece i unuci žive u Sloveniji. Ljiljana i Janko, osim što su biciklisti, aktivni su i planinari. Već su dva puta bili u Nepalu na trekingu do baznog kampa na Mt. Everestu, a ove su godine bili i na pješačkoj turi od 100 kilometara u Turskoj. Učlanili su se i u Planinarsko društvo Bundek Mursko Središće. Kažu, vrijeme mirovine, donijelo im je više vremena za rekreativne aktivnosti. Nakon razgleda Centra i odmora na Trgu međimurske prirode uslijedilo je povratak i bicikliranje u Lendavu. Najavili su ponovni dolazak u Centar Med dvemi vodami s obitelji, posebno s unucima.

 

Ljiljana Gedrih-Kovačić:  - Živjela sam kao djevojčica u zgradi Centra Med dvemi vodami

Ljiljana Gedrih-Kovačić:  - Živjela sam kao djevojčica u zgradi Centra Med dvemi vodamiLjiljana Gedrih-Kovačić:  - Živjela sam kao djevojčica u zgradi Centra Med dvemi vodami

 

 

Share on facebook
Facebook