djelatnici i suradnici Centra Med dvemi vodami

Tri godine su iza nas!

Prije tri duge, ali iznimno poučne godine, 19. lipnja 2020. godine, s velikim žarom i zadovoljstvom otvorili smo Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. Naš centar danas je već prepoznatljiva točka diljem Hrvatske (ali i svijeta) kao punkt gdje se mijenja svijest stanovništva. Mijenjamo svijet (i svijest) pripovijedajući priče, šaljući poruke zaštite prirode od školaraca i vrtićaraca, pa do akademskih građana i renominiranih znanstvenika i zaštitara prirode. Ponosni smo što smo dio zaštite prirode tako što poučimo svakog našeg posjetitelja kako se voli priroda. Kroz naša vrata prošlo je oko 13 000 posjetitelja, a svakom od njih posvetili smo se maksimalno. Jer svaki naš posjetitelj je čovjek koji može, a i mora promijeniti svijet, pa makar to bio i mali grunt usred Međimurja. Isto kao i u prirodi: svatko od nas, bez obzira koliko malen ili velik  bio, igra važnu ulogu u prirodi.

Naš prostor koristi se za događanja, edukacije, treninge, seminare, likovne izložbe, a rado ugostimo i naše domaće glazbenike. Lokalno stanovništvo uvijek rado pozivamo na Noć muzeja, druženje uz eko-kotlić ili pak na obilježavanje Forjonova (dana sv. Florijana). Trudimo se organizirati barem nešto za svakog, a na našim brojnim događanjima sudjelovalo je oko 3000 pojedinaca.

Ova, 2023. godina je posebno bila obilježena i raznim aktivnostima koje smo provodili s novoosnovanom Zajednicom škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a čiju suradnju ćemo nastaviti i narednih godina.
Zahvaljujemo se i našim volonterima, njima više od 200 jer su spremni svoje slobodno vrijeme pokloniti prirodi. Kroz njihove aktivnosti se najviše vidi koliko se svijest ljudi mijenja i da ono što radimo u centru Med dvemi vodami, a i u Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode, ima i smisla. Jer prirodi danas treba puno veća pomoć koju ne možemo osigurati samo mi, djelatnici Međimurske prirode.

Naravno, i ove godine planiramo naše mlade čuvare prirode posebno nagraditi i organizirati kamp na Matulovu gruntu povodom Svjetskog dana rendžera krajem srpnja.

Našim stalnim zalaganjem i radom trudimo se svake godine, čak i svake sezone za naše posjetitelje pripremiti nešto novo. Ovog proljeća 18. travnja otvorili smo poučnu stazu “Čovjek i rijeka” koja vodi od Centra prema rijeci Muri. I mi sudjelujemo na brojnim edukacijama kako bi mogli pratiti najnovije trendove u interpretaciji i edukaciji, a i sami puno učimo o zaštiti prirode.

Svakako nas posjetite, dođite na šalicu razgovora i budite dio naše misije: zaštite prirode.

Evo i naše pozivnice: Dobro došli u Centar Med dvemi vodami!

Jer, upamtimo: priroda ne treba čovjeka već čovjek treba prirodu.

 

Share on facebook
Facebook