Zoran Sardi

Zoran Šardi: Fotografija ima značajnu ulogu u dokumentiranju projektnih aktivnosti

Voditelj odsjeka za upravljanje projektima u Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode je Zoran Šardi,mag. geografije. Razgovor s njime može se pogledati u serijalu podcasta „Šalica razgovora‟. Na pitanje što rade projektni menadžeri u zaštiti prirode spremno odgovara:

U ustanovama u kojima kod djelatnika postoji kreativnost i proaktivnost, ideje o novim projektima rađaju se gotovo svakodnevno. Bilo da se radi o mini projektima za koje je potrebno tek malo kreativnog rada do onih za koje su potrebni više godina realizacije i značajnija novčana sredstva. S obzirom na ograničenost osnovnih proračuna, potonji imaju šansu jedino u pronalaženju vanjskih izvora financiranja. Upravo zato je danas ustanovama potreban djelatnik koji će znati pretočiti ideju u projektnu matricu, pronaći pogodan natječaj za financiranje i na kraju realizirati projektne aktivnosti prema pravilima igre.

O razvoju posjetiteljske infrastrukture zaštićene prirode Međimurja ističe:

– Projekt „Med dvemi vodami“ najveći je projekt koji je „Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode provodila. Glavna aktivnost projekta bila je uspostava Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, čime je ustanova dobila 300 kvadrata vrhunskog interpretacijskog i edukativnog sadržaja.

Fotografija je također značajan alat koji koriste projektni menadžeri:

– U provedbi projekata potrebno je sve faze aktivnosti dokumentirati i o tome informirati nadležna tijela u izvješćima o provedbi projekta. Stoga je fotoaparat odnosno sve više mobilni uređaj koji preuzima funkciju fotoaparata neizbježan alat koji koristim u svom radu. Fotografski zapis potreban je kod aktivnosti kao što je monitoring u kojima također sudjelujem, kao što je primjerice monitoring crnkaste sase. Autor fotografije mjeseca je Zoran Šardi. Nastala je na monitoringu crnkaste sase. Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Javne ustanove Međimurske prirode ili na mrežnoj stranici Centra za posjetitelje Med dvemi vodami TVOJ DOŽIVLJAJ

Piše: Roberta Radović

foto mjeseca travanj
monitoring crnkaste sase

Share on facebook
Facebook