Borna s djedom Franjom Novakom

Franjo Novak: Za vrijeme odmora igrali smo se kraj oraha

Na dan tradicionalnog proštenja u Križovcu u čast sv. Florijana zaštitnika mjesta prvi su postav Centra Med dvemi vodami obišli Franjo Novak, rođeni Križovčan i njegov unuk Borna. Kako je zgrada Centra u prošlosti bila između ostalog i školska zgrada, gospon Novak rado je s nama podijelio svoja sjećanja na đačko doba:

– Lijepo nam je bilo. Vani je bio orah gdje smo se igrali za vrijeme odmora. Blizu oraha bio je i bunar, a ispred zgrade gdje je sada igralište i veliki školski vrt u kojem je bilo svega. Posebno se sjećam velikih domaćih kruški kakvih danas više nema. Na mjestu gdje je danas  Trg međimurske prirode i gdje su ove nedjelje proštenski štandovi, tada  se nalazilo nogometno igralište. Sjećam se da je u školi u zimskih danima uvijek bilo ugodno, ložilo se na drva i ugljen, koji se skladištio u podrumu zgrade. Učitelji Milka i Smail Husadžić imali su stan ovdje gdje je danas Društveni dom. Sada je cijela ova zgrada fascinantna. Treći put sam je obišao, i uvijek opazim nešto novo, neki detalj koji me podsjeti na lijepe školske dane.

Zbog ovakvih sjećanja zidovi zgrade Centra puni su emocija i doživljaja. Tijekom cijelog dana donosili su ih sobom brojni Križovčani koji su iskoristili priliku da na Florjanovo obiđu Centar besplatno. Neki su bili prvi put i oduševili se što u svom mjestu imaju moderno uređen posjetiteljski Centar. Drugi pak koji su već bili u Centru najavljuju svoj ponovni dolazak, kako bi ponovo oživjeli vrijeme djetinjstva i školskih dana. Mlađe pak generacije vraćaju se kako bi upoznale prirodu i zanimljivosti životinjskog i biljnog svijeta. Tijekom cijelog dana na Florjanovo mještani Križovca i njihovi gosti su na Trgu međimurske prirode obilazili proštenjske štandove, a vrijeme za druženje sa žiteljima Križovca pronašao je i velečasni Josip Blažon.

Florjanovo Krizovec

Florjanovo Krizovec

Franjo Novak: Za vrijeme odmora igrali smo se kraj oraha

Franjo Novak: Za vrijeme odmora igrali smo se kraj oraha

Borna s djedom Franjom Novakom
Borna s djedom Franjom Novakom
Share on facebook
Facebook