Bili smo na otvorenju posjetiteljskog centra Križnica

21. ožujka 2023. godine, na Križnici, u općini Pitomača, otvoren je Centar za posjetitelje Križnica. Djelatnice Međimurske prirode Ivana Rojko i Sara Srša prisustvovale su svečanom otvorenju.

Bili smo na otvorenju posjetiteljskog centra Križnica

Pozdravnim riječima uzvanicima su se obratili ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo, načelnik općine Pitomača, Željko Grgačić, župan Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović i saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić. Bili smo na otvorenju posjetiteljskog centra Križnica

Veliki projekt Općine Pitomača, Centar za posjetitelje Križnica, priveden je kraju. Riječ je o projektu vrijednom 16,3 milijuna kuna sufinanciranom europskim sredstvima. Ukupna površina Centra za posjetitelje iznosi 10.762 m², a na njoj se nalazi glavna zgrada u kojoj su smještene multimedijske prezentacijska dvorana, bio istraživačka stanica, multimedijska učionica i prezentacijska dvorana, suvenirnica te vidikovac. Na vanjskom dijelu Centra nalazi se poučna staza, umjetno biološko jezero, a okoliš je uređen s autohtonim biljnim vrstama i odličan za provođenje aktivnosti škole u prirodi, a uređena je i pješačko-biciklistička staza duga 210 metara koja povezuje Centar s rijekom Dravom. Nabavljeni su električni vlak i 20 bicikala, od čega je 10 električnih, a instalirana je i punionica za električna vozila. Posjetiteljima je na raspolaganju i 5 kanua s potrebnom opremom koji će se koristiti za vožnju rijekom Dravom.

Bili smo na otvorenju posjetiteljskog centra Križnica Bili smo na otvorenju posjetiteljskog centra Križnica

Centar za posjetitelje Križnica ima opremljenu i bio istraživačku stanicu, opremljenu svjetlosnim mikroskopima, stereoskopskim lupama, aparatom za analizu vode, ključevima za determinaciju ptica, sisavaca, gmazova, riba i ostalom stručnom literaturom koja omogućuje posjetiteljima da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznolikost područja Križnice.

Multimedijska prezentacijska dvorana omogućuje posjetiteljima da na inovativan i interaktivan način sudjeluju u kreiranju vlastitog doživljaja izborom sadržaja koji žele projicirati pomoću multimedijske opreme, dok multimedijska učionica omogućuje održavanje edukacijskih radionica, programa škole u prirodi te stručnih skupova i konferencija. Zgrada je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti, opremljena je podiznom platformom i tako omogućuje pristup do vidikovca na kojem se pruža pogled na prirodu i rijeku Dravu.

 

Nakon uvodnih riječi o samom centru i njegovom postavu ravnateljice Javne ustanove, svi prisutni imali su priliku upoznati se sa sadržajima Centra za posjetitelje Križnica uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove.

Kolegama iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije želimo puno uspjeha i sreće, a sve detalje saznajte na njihovim stranicama http://virovitica-nature.hr/

Share on facebook
Facebook