Ivana Rojko, Mak Vujanović i Jana Peršić

„Diverterra‟ ove godine stiže u Međimursku županiju!

Atraktivna mobilna izložba „Diverterra‟ gostovat će ove godine u Međimurskoj županiji zahvaljujući inicijativi i organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Centru za posjetitelje Med dvemi vodami. Nositelj projekta u sklopu kojeg je osmišljenja izložba je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te je osmišljena s namjerom da putuje od jednog do drugog zaštićenog područja Republike Hrvatske.

Diverterra‟ je izložba edukativnog karaktera s multimedijalnim sadržajima. Donosi 29 tema iz područja zaštite okoliša, klimatskih promjena, štednje energije, odvajanja otpada, nastanka hrane i drugih tema koje progovaraju o problemima zaštite okoliša. Iako je izložba prije svega namijenjena djeci i mladima, u avanturi putovanja kroz „Diverterru‟ uživaju i odrasli.

Kroz izložbu putem panela i tableta posjetitelje vode avatari – životinje: jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Aplikacija se pokreće putem tableta, a sadržaj prati i kviz provjere znanja. Posjetiteljima izložbe dostupne su i VR naočale putem kojih se omogućuje virtualni posjet zaštićenim područjima u Republici Hrvatskoj.

izlozba Diverterra_foto rr (3)
Izložbu prati i atraktivna poučna bojanka

Djeca mogu odigrati igru slagalice (puzzle), a pripremljene su i poučne mape za bojanje drvenim bojicama. Djelatnice Međimurske prirode Ivana Rojko i Roberta Radović s ciljem pripreme i provedbe izložbe sudjelovale su na edukaciji u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zavodu za zaštitu okoliša i prirode. Predavanje i edukaciju o izložbi Diverterra održali su Jana Peršić i Mak Vujanović iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, koji su istakli kako izložba gdje god je bila postavljena pobudila je velik interes.

Ivana Rojko, voditeljica Centara za posjetitelje najavljujući izložbu ističe:

– „Diverterra‟ na jedan poseban i nadasve zabavan način interpretacije približava mladima zaštitu prirode. Njome se ozbiljne teme i problemi iz područja zaštite prirode predškolskoj i školskoj dobi prikazuju na zabavan i poučan način.

O lokaciji i datumu izložbe javnost će biti pravovremeno informirana.

Foto: Roberta Radović, arhiva „Diverterra‟

izlozba Diverterra_foto rr (2)

izlozba Diverterra - foto arhiva Diverterra (5)

izlozba Diverterra - foto arhiva Diverterra (1)

izlozba Diverterra - foto arhiva Diverterra (3)

Share on facebook
Facebook