Sara Srsa

Sara Srša: Za kvalitetnu fotografiju potrebno je znanje i praksa

U situacijama kada djelatnici Međimurske prirode izlaze na teren i monitoring obavezna oprema je fotoaparat odnosno mobitel s dobrom kamerom. Sara Srša, urbana je šumarka i viša stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode, i uvijek pri ruci ima barem mobitel koji često koristi kao fotografski alat. Jer, kako ističe, treba zabilježiti i dokumentirati ono što radimo.

– Na terenu u prirodi često se događaju situacije kada treba nešto fotografirati. Primjerice, može se opaziti neka vrsta koja je rijetka, pa se zabilježi lokacija i napravi fotografija. Svašta zanimljivog i novootkrivenog se može naći na terenu, pa je to bitno zabilježiti fotografijama. Time prilikom izrade izvještaja s terena ili prijave nove biljne ili životinjske vrste, ili nekog vrijednog i zanimljivog staništa imamo dokaz da smo na tom lokalitetu doista i bili, istakla je Sara.

Djelatnici Međimurske prirode kontinuirano se, između ostalog, educiraju i u domeni rukovanja fotoaparatima i samog fotografiranja. O benefitima edukacije Srša govori:

– Kroz edukaciju koju nam je održao Davorin Mance, poznati pejzažni fotograf iz Čakovca, naučili smo kako je potrebno postaviti fotoaparat na nekoj lokaciji kako bi dobili dobar kadar. S obzirom na to da Međimurska priroda u svojoj bazi opreme ima kvalitetne fotoaparate dobro ih je upoznati s tehničke strane odnosno što znače i čemu služe određene tipke i brojke na fotoaparatu. Naravno, potrebna je i praksa, kako bi znali fotografirati u različitim vremenskim uvjetima, primjerice kad je oblačno ili sunčano, i kako bi dobili najbolji mogući rezultat. Uskoro nam slijede monitorinzi kockavice i crnkaste sase koja je ovako na prvi pogled nezahvalna za fotografiranje jer je tamna, tmurna. Odradit ćemo i radionicu makrofotografije kako bismo imali kvalitetne fotografije tih i drugih vrsta. Fotografsku radionicu vodit će Davorin Mance.

Za fotografiju mjeseca ovog smo puta odabrali temu kockavice. Autorica fotografije je Sara Srša. Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

piše: Roberta Radović

 

kockavica - foto Sara Srsa
Kockavica (Fritillaria meleagris)
Share on facebook
Facebook