Liljana Zubic

Liljana Zubić: Zavičajna priroda je ipak najviše pri srcu

Čakovčanka Liljana Zubić neustrašiva je i uporna osoba. Mlađa je majka dviju kćeri, udovica, a od 2004. godine je u invalidskoj mirovini jer je preboljela karcinom bubrega. Međutim, to je nije spriječilo da 2017. godine u 25 dana propješači  350 kilometara i odvozi 280 kilometara na biciklu na putu Camino de Santiago. S osmijehom ističe: – Zahvalnost je čarobna riječ kako proći Camino s jednim bubregom!

Aktivna je planinarka, a i bicikliranje joj je velika strast. Ona i zaljubljenik u rekreativne sportove Elvis Prišlić iz Nedelišća biciklom su  2018. godine u humanitarnoj misiji  450 kilometara biciklirali s  posvetom za djecu oboljeloj od leukemije i limfoma. Petodnevno biciklističko druženje obuhvatilo je vožnju Čakovec – Keszthely (105 km), zatim Balatonfüreda (81 km), Zamárdi-Balaton Nyaralóház (70 km), Balatonberény (70 km) te peti dan povratak u Čakovec.

Zlaćani suncokreti naprosto zovu postati modeli za fotografiranje
Zlaćani suncokreti naprosto zovu postati modeli za fotografiranje

Divota suncokreta

Liljana  biciklira međimurskim putevima i tada bilježi motive prirode.

– Volim prirodu i sva godišnja doba su odlična za rekreaciju, hodanje ili bicikliranje. Ne predstavlja mi problem ni zima, ni kiša, ni jako sunce. Primjerice prošle godine 27. srpnja na Dan sv. Jakova bilo je 36 stupnjeva. Bez problema sam biciklirala u društvu biciklističke ekipe do Preloga i nazad do Čakovca, ističe Liljana.

* Kadrovi prirode vas pozovu da napravite stanku i odmor od bicikliranja?

– Kad staneš i uzmeš predah, napravi se fotografija za uspomenu i za podijeliti na društvenoj mreži. Neki detalji fasciniraju. Polje suncokreta, labud na Dravi, zalazak sunca. Neopisivo. Ili primjerice kod Kuršanca i  Novog Sela na Dravi kad krenu u proljeće cvjetati visibabe, moraš sići s bicikla i fotografirati tu krasotu. Jednostavno tada pomisliš: – Gle kako je lijepo naše Međimurje.

* Opažate i neugodne scene?

– Nažalost po sporednim poljskim putevima ima još uvijek smeća, tako da te srce zaboli. Neshvatljivo je kako ima pojedinaca koji mogu biti toliko neodgovorni.

Ljiljana Zubic
– Lijepo je biciklirati u svim godišnjim dobima, ističe Liljana

Doma je najljepše

* Na svojim putovanjima upoznajte i prirodnu baštinu drugih zemalja. Ima li razlike u odnosu na zavičajnu grudu?

– Mađarska je posebna, također Španjolska, Slovenija ili Njemačka gdje također dosta bicikliram. Upravo u Njemačkoj ima puno uređenih biciklističkih staza kroz šume ili polja, ali kad se vratim u svoje Međimurje, tu sam ja, kako se to kaže “svoj na svome”. Doma je najljepše.

Liljana nam je poslala izbor fotografija  nastalih prigodom njezinog bicikliranja putevima Međimurja. Pogledajte ih u nastavku.

Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. Izabrane fotografije i autore fotografija nagrađujemo prigodnim poklonom. Liljanu Zubić nagradili smo našom najnovijom knjigom Zašto ta zaštita prirode.

piše: Roberta Radović

Ljiljana Zubic

Ljiljana Zubic

Ljiljana Zubic

Ljiljana Zubic labud

Share on facebook
Facebook