Noc muzeja 2023. u Centru Med dvemi vodam

NOĆ MUZEJA ’23 u Centru Med dvemi vodami

Treću godinu zaredom Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode pridružuju se popularnoj manifestaciji NOĆ MUZEJA ’23. Osamnaesta po redu NOĆ MUZEJA održat će se u brojnim hrvatskim muzejskim prostorima u petak 27. siječnja 2023. godine. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami za NOĆ MUZEJA ’23 organizirao je izložbu fotografija, putopisno predavanje, razgled postava i druženje na otvorenom.

Slijedom ovogodišnje teme NOĆI MUZEJA (Muzeji su važni!), naglasak ovogodišnjeg programa u Centru Med dvemi vodami dan je neživoj prirodi. Javnost se želi senzibilizirati o potrebi očuvanja neživog svijeta. Stoga je krilatica NOĆI MUZEJA ’23 u Centru Med dvemi vodami: Čuvajući neživi svijet, čuvamo živi.

Izložba fotografija

U 18 sati otvorit će se izložba fotografija povodom 100. obljetnice prve speleološke disertacije u Hrvatskoj “DR. JOSIP POLJAK, PEĆINE HRVATSKOG KRŠA, 1922. – 2022.” Autori izložbe su Sanja Japundžić i Nenad Buzjak. Izložba će biti dostupna za razgled do 24. veljače 2023. godine. Doktor Josip Poljak bio je vrhunski fotograf te autor brojnih speleoloških nacrta i skica. Snimio je više tisuća negativa, dijapozitiva i staklenih ploča. Nekoliko stotina crno-bijelih snimaka iz njegove fotografske ostavštine odnosi se na speleologiju. Taj se vrijedan materijal danas čuva u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. U Muzeju se čuvaju i Poljakovi terenski dnevnici s bilješkama, opisima špilja i jama te njihovim nacrtima koje je objavljivao u svojim radovima. Njegove zasluge u speleološkim istraživanjima Hrvatske prepoznate su kao izniman doprinos speleologiji pa ga je tek osnovano Speleološko društvo Hrvatske (SDH) 1954. godine izabralo za svog prvog predsjednika. Zbog obaveza u Muzeju i poodmaklih godina, Poljak tu dužnost nije mogao obavljati pa je izabran za doživotnog počasnog predsjednika. U njegovu čast i spomen, SDH 1984. godine ustanovljuje diplomu i plaketu “Dr. Josip Poljak” kao najveće speleološko priznanje.

Putopisno predavanje

Dubravko Šincek održat će putopisno predavanje Đurđevečki peski, šetnja pješčanim dinama. Predavač je po struci geotehničar. Bavi se speleološkim i florističkim istraživanjima. Jedan je od najboljih poznavatelja brdskog dijela sjeverozapadne Hrvatske. Autor je knjige Biljni svijet Ivančice i Ravne gore, te koautor knjiga Botanički važna područja Hrvatske i Đurđevečki peski, također je autor i koautor nekoliko florističkih i speleoloških stručnih radova i elaborata. Predavanje kreće u 18:15.

Razgled galerijskog postava

Posjetitelje će kroz kroz galeriju Mura i Drava te brvnaru Moj hrast Adam provesti stručni interpretatori Centra u četirima terminima: 19, 20, 21 i 22 sata. Za razgled se potrebno prijaviti na mreži. Prijava se može potražiti na mrežnoj stranici med-dvemi-vodami.info te na mrežnoj stranici medjimurska-priroda.info. U suradnji s lokalnom zajednicom naselja Križovec na Trgu međimurske prirode posjetitelji će se moći družiti uz tople napitke. U pripremi je i otvoreno ognjište. Ulazak na sva događanja je slobodan. Više o ovogodišnjoj Noći muzeja u Hrvatskoj pročitajte OVDJE.

REZERVACIJA TERMINA ZA NOĆ MUZEJA U CENTRU MED DVEMI VODAMI

Popunjavanjem i slanjem obrasca prijavili ste se za posjet Centru Med dvemi vodami u petak 27. siječnja u željenom terminu. Putem obrasca MOŽETE PRIJAVITI NAJVIŠE 4 OSOBE. Nakon prijave bit ćete obaviješteni o potvrdi rezervacije termina putem e-maila.

U nastavku poveznice na online obrasce (kliknite na željeni termin):

19:00 sati – POPUNJENO!

20:00 sati – POPUNJENO!

21:00 sati – POPUNJENO!

22:00 sati – POPUNJENO!

Veselimo se druženju! Ako možda nećete pravovremeno upasti u jedan od navedenih termina, radujemo se provesti vas kroz Centar u naše uredovno vrijeme.

NOĆ MUZEJA '23 u Centru Med dvemi vodami

 

NOĆ MUZEJA '23 u Centru Med dvemi vodamiNOĆ MUZEJA '23 u Centru Med dvemi vodami

Share on facebook
Facebook