MIla Pavlic

MILA PAVLIC: Ambasadorica Bedekovićevih graba

Na vlažnim staništima i terenima Općine Sveti Juraj na Bregu postoje livade košanice poznatije kao Bedekovićeve grabe. Za njih je ova godina osobita zbog dvadesete godišnjice proglašenja Spomenika prirode Bedekovićeve grabe (2002. – 2022.). Djelatnike Međimurske prirode uvijek raduje kada se strast prema očuvanju zavičajne baštine opaža kod osnovnoškolske dobi. Jedna od njih je i desetogodišnja Mila Pavlic. Učenica je četvrtog razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu. Između brojnih školskih aktivnosti i domaćih zadataka, pronađe i vrijeme za šetnje Bedekovićevim grabama, posebice u toplijem dijelu kalendarske godine.
Na svečanom programu Slavna četvorka održanom 1. prosinca u Centru za kulturu Rudar proglašena je ambasadoricom Bedekovićevih graba. Ponos i uzbuđenje krasilo je njezino milo lice, baš poput njezina imena koje odražava Milin blag, ali istraživačkim duhom obojen karakter.

Slagalica od leptira

U razgovoru s Milom doznaje se mnogo o njezinim kreativnim vještinama i druželjubivosti.
– U školi mi je lijepo. Volim glazbeni, informatiku i prirodu. Treba dosta učiti, pa nekad nemam dosta vremena za otići u prirodu koliko bi htjela. Ali kad idem, radim fotografije i to fotoaparatom. Najčešće idem s mamom u šetnju na livadu, na Bedekovićeve grabe. Tada mogu svašta fotografirati. Najviše mi se sviđaju leptiri koji lete na tim livadama, opisuje svoje slobodno vrijeme ova svestrana djevojčica.

Mila osim toga uživa u sportskim aktivnostima, trenira stolni tenis s nekoliko prijateljica iz razreda. Voli crtati, a svoj smisao za kreativnost pokazala je tako što je osmislila malu radionicu u vidu slagalice od papira namijenjene djeci, ali i odraslima na temu životnog ciklusa leptira. Preklapanjem papira stvaraju se likovi leptira , krvare, mrava…Radionicu je uz pomoć starijih izvela u Knjižnici „Nikola Zrinski‟ u Čakovcu kao bonus plus program uz autorsku izložbu „Matulova mater‟ koju je sa učenicom Gitom Radiković predstavila povodom Mjeseca hrvatske knjige. Zainteresirala se i za glazbu, pa je početnik u sviranju blok flaute.

Lovro Kadi i Mila Pavlic
Lovro Kadi i Mila Pavlic

Leptiri u 3D formatu

U izradi postava za izložbu „Matulova mater‟ koja je predstavljena i na događaju Slavna četvorka u Murskom Središću, pomogao je i Milin bratić, Lovro Kadi.  Izrada 3D modela mu je hobi, i u tom maniru obradio je Miline fotografije leptira plavaca:
– Ponosan sam što Mila voli prirodu i Bedekovićeve grabe. Znam da uživa u prirodi i da voli fotografirati. Drago mi je što je prezentirala javnosti svoje interese. Takvo iskustvo uvijek dobro dođe u životu, osobito kad je riječ o osnovnoškolskoj dobi. Kad govoriš u javnosti pred toliko ljudi, time ti se jača samopouzdanje.

Bedekovićeve grabe nekad i sad

Lovro Kadi je dvadesetpetogodišnjak. Nakon završetka opće gimnazije, studirao je strojarstvo, ove je godine magistrirao i odmah se zaposlio u jednoj firmi u Murskom Središću. U razgovoru s njime, dotakli smo i sjećanja da dane djetinjstva i života u neposrednoj blizini Bedekovićevih graba.

– Odmalena smo odlazili na šetnje na te naše livade. Puno smo se tamo igrali, jurili biciklima, po cesti smo se spustili kroz šumu i na livadama smo bili kroz dvije tri minute. Kako je mama Željka s tetom Jelenom istraživala te livade ona nas je polako poučavala o značaju tog područja, pokazivala vrste leptira koje tamo žive, te naše livadne plavce. I tako smo naučili sve o njima. Znam da se livade redovito kose i da ih treba održavati, kako bi leptiri mogli opstati. Možda je premalo ljudi svjesno o važnosti zaštite takvog područja, ali opet, puno više se o njima zna nego prije deset ili više godina.

Reljefni leptiri

Sestrični Mili je pomogao oko postava izložbe. Eksponati su nastali zajedničkim radom:

– Mila je fotografirala leptire, a ja sam te fotografije prebacio na računalo i napravio od njih 3D model. Potom sam ih pretvorio u dokument koji se može 3D ispisom isprintati. Sa  Milom smo odabrali boje i kolore koje ćemo za pojedinu fotografiju koristiti. Bio je to naš timski rad. Uživali smo radeći modele. Za print jedne slike treba oko sedam do osam sati, dugotrajan je to proces, stoga nas je finalni rezultat još više veselio. Zanimljivo je promatrati ljude kako razgledavaju izložbu jer mnogi ne znaju kako nastaju te reljefne slike. Mnogi se iznenade kad vide da se dodirom može osjetiti reljef u obliku leptira.

Na kraju razgovora Mila je uputila javnosti apel: – Nemojte bacati smeće na Bedekoviće grabe. Nemojte bacati smeće u prirodu!

Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Međimurske prirode ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

Za fotografiju mjeseca studenog odabrali smo jednu Milinu fotografiju nastalu na Bedekovićevim grabama. Pogledajte je OVDJE.

U nastavku i druge Miline fotografije nastale na Bedekovićevim grabama.

(piše: Roberta Radović)

MILA PAVLIC: Ambasadorica Bedekovićevih graba

Share on facebook
Facebook