Vito Begovic

Vito Begović: – Volim vibrantne boje vodomara

Posljednje srpanjske subote na poučnoj stazi Svetomartinska Mura održano je promatranje ptica u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Kišne kapi nisu obeshrabrile ptičare svih uzrasta da se u ranojutarnjim satima okupe kod promatračnice za ptice u Žabniku. Iz Goričana je stigao i osamnaestogodišnji Vito Begović, koji je iz svoje naprtnjače izvadio zavidan fotoaparat brenda SONY. Kako krasno sljubljivanje dviju strasti: fotografiranje i ptičarenje. U kratkom razgovoru s njime, saznali smo kako svoju strast prema fotografiranju,  želi pretvoriti u budući poziv.

– U svijet fotografije me privukao Petar Sabol. Kad sam na Instagramu prvi put vidio njegove fotografije, nisam mogao sakriti svoje oduševljenje. Sve imaju taj neki „vau faktor‟. Petar uspije fotoaparatom zabilježiti pticu ili neku drugu životinju u tom nekom „vau‟ položaju. Kupio sam tada svoj prvi fotoaparat brenda SONY. Danas mi je Petar dobar prijatelj. Volim kad uspijemo uskladiti vrijeme i kad odem s njime na teren. Ta naša fotografska druženja pamtim po dobrim šalama i dobroj atmosferi. Nađemo se na nekoj lokalnoj šoderici, razmijenimo fotografije, mišljenja i iskustva.

Vito Begovic (2)
Kako bi nabavio vrhunsku fotografsku opremu Vito zarađuje konobarenjem ili drugim studentskim poslovima

Svijet ptica

* Zašto su upravo ptice većinom tvoja opsesija kod fotografiranja?

– Ptičji svijet me oduvijek fascinirao. Pogotovo vodomar zbog njegovih vibrantnih, izražajnih boja plave i narančaste. I zbog te njegove brzine i spretnosti. Zato na svom ruksaku u kojem nosim opremu uvijek imam bedž vodomara. Darovala mi ga je moja profesorica biologije Monika Cindrić.

* Na tvojim fotografijama neizbježni su i kadrovi iz okolice Goričana, zar ne?

– Naravno, često odlazim u šetnje i fotografiram. Najviše se opažaju vrapci, svugdje su. Naučeni su na ljude i ne boje se previše. Imamo i puno bijelih roda, tako da sam napravio par sjajnih fotografija u kojima one ponosno poziraju. Nailazim i na vodomare, bijele pastirice. Nekako najviše fotografiram ptice i vjerujem da ću se u toj domeni fotografije u budućnosti više educirati.

 

Promatranje ptica-foto Vito Begovic (5)
– Žabnik me oduševio svojom bioraznolikošću, naglasio je Vito

Hobi postaje poziv

Vrhunskim fotografom ne postaje se preko noći. Potrebno je mnogo učenja i rada na terenu, što Vito itekako dobro zna:

– Nisam polazio nikakav fotografski tečaj. Najviše se educiram putem interneta. Ove jeseni krećem i studirati. Upisao sam preddiplomski studij Mediji i kultura društva na Sveučilištu u Dubrovniku. U tom ću kraju imati stvarno veliku bioraznolikost ptičjeg svijeta. Jedino će mi nedostajati vodomar, uz smiješak najavljuje nastavak svog obrazovanja Vito.

Siguran je da će mnogo naučiti o fotografiji, videografiji i audio produkciji. Naučit će, kako kaže, predstavljati određene teme široj javnosti. Trenutno svoje fotografije objavljuje na Instagramu pod nazivom Vitografy gdje objavljuje svoje fotografije koje su mu drage. U slobodno vrijeme konobari i radi na drugim studentskim poslovima, koji mu omogućuju da uštedi za vrhunsku fotografsku opremu.

Klavir i fotoaparat

Informacije o događaju ptičarenja u Žabniku pronašao je na Facebook stranici Međimurske prirode i nije mu bio problem ustati se rano ujutro kako bi do sedam sati stigao na start ptičarenja. Dojmovi s promatranje ptica su bili snažni:

– Volim ovo mjesto zbog nevjerojatne bioraznolikosti i bilo mi je super. Gdje god da se okrenem opazim i vidim neku novu zanimljivu vrstu.

Vito ima još jedan hobi – glazbu. Voli svirati i ponekad nešto otpjevati. Izdvaja svoj zadnji nastup u njegovoj školi, Srednjoj školi Čakovec, na maturalnoj svečanosti. Tad je prvi put pustio svoj glas na pozornici, a do tada su ga većinom samo vidjeli i čuli za klavirom. Sigurni smo da će ovako kreativna osoba željna znanja u svom budućem školovanju i kasnije profesionalnoj karijeri polučiti sjajne rezultate.

Imate li i vi svoje fotografije na temu prirode i rado bi ih predstavili javnosti? Šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Međimurske prirode ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami. U nastavku još nekoliko tema koje je fotografirao Vito Begović na ptičarenju na Svetomartinskoj Muri.

(piše: Roberta Radović)

Vito Begović: - Volim vibrantne boje vodomara

Promatranje ptica-foto Vito Begovic (10)

Promatranje ptica-foto Vito Begovic (3)

Promatranje ptica-foto Vito Begovic (8)

Share on facebook
Facebook