Kamp mladi cuvari prirode - nagradjeni

Na Matulovu gruntu proglašeni najbolji čuvari i čuvarice prirode 2022. godine

Svjetski dan rendžera obilježava se svake godine 31. srpnja. Tada se slavi rad brojnih čuvarica i čuvara prirode koji su posvetili svoj život očuvanju svjetskih prirodnih i kulturnih resursa. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode drugu godinu zaredom tim je povodom organizirala Kampa mladi čuvari prirode. Na Matulovu gruntu u Frkanovcu provedene su poučne prirodoslovne i zabavne radionice na kojima je sudjelovalo tridesetero djece.

Kamp je proveden u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec pa su djeca učila o pružanju prve pomoći unesrećenim osobama u prirodi, kako se radi s potražnim psima te se okušala u spuštanju zip-lineom. Gost kampa bio je i dječji animator Matija Bobek koji je djecu poučio kako materijale iz prirode iskoristiti na različite kreativne načine. Prirodoslovnu radionicu vodila je biologinja Monika Cindrić, uz pomoć kolega čuvarica i čuvara prirode Međimurske prirode.

Kamp mladi cuvari prirode - polaznici radionica kampa
Polaznici prirodoslovnih radionica na 2. Kampu mladi čuvari prirode

Matulov grunt odzvanjao je veseljem i odličnom atmosferom. Djeca su dobila brojne korisne informacije o tome kako očuvati prirodu, pomagati ljudima i prirodi te biti kreativan. Prvi put Kamp mladi čuvari prirode je imao i međunarodni prizvuk jer su na njemu sudjelovali i dječaci iz Ukrajine, koji su trenutno učenici OŠ Strahoninec. Nakon radionica uslijedila je svečana podjela nagrada najboljim mladim čuvarima prirode i zaslužnim pojedincima u 2022. godini.

Dodijeljeno je čak 11 nagrada u različitim kategorijama, što je rezultat sve većeg odaziva volontera na brojne volonterske akcije u organizaciji Međimurske prirode. Nagrađeni su: ZORA JAMBROVIĆ (Najbolja Mlada čuvarica prirode 2022. godine), MATIJA SAKAL (Najbolji Mladi čuvar prirode 2022. godine), BORNA SAKAL (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine), VIACHESLAV SHUPTA (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine), učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica DINA MIŠIĆ, ANA JURČEC, LEA DODLEK, GRETA SABOL i SARA CAMATTA (Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2022. godine), ALEX HORVAT (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), MILJENKO VRANČIĆ (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), ŽELJKO MEZGA (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), NIKOLA TOMAŠIĆ (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), VLASTA VUGRINEC (Najbolji novinarski rad na teme zaštite prirode u Međimurskoj županiji) i DARKO OREŠKI (Senior čuvar prirode 2022. – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u zaštiti prirode). Dobitnici su iskazali ponos i radost što je njihov predani volonterizam, rad i aktivnosti u domeni zaštite prirode svog zavičaja prepoznat i nagrađen.

Kamp mladi cuvari prirode - nagradjeni
Dobitnici nagrada i priznanja

Obrazloženje Nagrada i priznanja:

– ZORA JAMBROVIĆ (Najbolja Mlada čuvarica prirode 2022. godine)

Zora Jambrović ove je godine završila 5. razred Osnovne škole Strahoninec. Kao najmlađa sudionica volonterske akcije „Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama“ istakla se motivacijom u pomoći žabama i razumijevanjem važnosti ovih vodozemaca. Uz svoju majku pridružila nam se i na ostalim volonterskim akcijama koje smo organizirali u 2022. godini. Obišla je gnijezda lastavica i piljaka u svom naselju te večernjim satima istraživala jelenka u šumi Topolje.

– MATIJA SAKAL (Najbolji Mladi čuvar prirode 2022. godine)

Matija Sakal učenik je 6.d razreda I.OŠ Čakovec iz Čakovca, rođen je 2009. godine. Zajedno sa svojom obitelji, često boravi u prirodi. Uključio se radnu akciju postavljanja ograde za vodozemce te je zajedno sa svojim starijim bratom redovno obilazio teren i sakupljao vodozemce i spašavao ih od stradavanja na cestama.

– BORNA SAKAL (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine)

Borna Sakal učenik je 3.r Srednje škole Čakovec iz Čakovca. Rođen je 2004. godine te je, prema riječima njegove majke, od malena veliki zaljubljenik u prirodu. Odličan učenik koji se iskazao na županijskim natjecanjima iz fizike istraživačkim radom na temu Brzina strujanja vode u OŠ te na županijskom natjecanju iz povijesti u SŠ. Tih i samozatajan, vrijeme često provodi u prirodi što je i dokazao s najviše prikupljenih volonterskih sati u prošloj godini na razini Srednje škole Čakovec u volonterskim programima Međimurske prirode, a ove godine se također uključio u volontiranje u programu Spašavanje žaba od stradavanja na cestama prilikom postavljanja ograde i više terenskih obilazaka. Član je Hrvatskog judo saveza.

– VIACHESLAV SHUPTA (Dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode 2022. godine)

Viacheslav Shupta poznatiji svima nama kao Slavik rodom je iz Ukrajine te je pokazao veliko zanimanje za prirodu u zemlji u koju je tek nedavno stigao. Na terenu je pokazao odlično znanje i veliku volju za učenjem. No, zaštita prirode proteže se puno dalje od samih terena. Slavik se pokazao odličnim prevoditeljem za edukativne grupe iz Ukrajine koje smo vodili po našem Centru za posjetitelje. Tako da je bio asistent i velika pomoć edukatorima da približe prirodu Međimurja obiteljima iz Ukrajine. Ova nagrada pokazuje da priroda ne poznaje ove ljudske granice te ove godine imamo i internacionalnu nagradu za mlade čuvare prirode.

– učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica DINA MIŠIĆ, ANA JURČEC, LEA DODLEK, GRETA SABOL i SARA CAMATTA (Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2022. godine)

Učenice Dina, Ana, Lea, Greta i Sara postigle su ono što mali broj učenika može. Od nagrade za mali projekt u zaštiti prirode koje su same (bez pomoći odraslih) osmislile pokrenule su lavinu primjera dobre prakse. Zbog njihove poučne staze u školskom dvorištu nisu osvanule samo table, kućice za ptice i hotel za kukce, već su uvelike utjecale i na lokalnu zajednicu koja se upravo zbog njih više želi uključiti u zaštitu prirode. A zbog njihovog projekta danas je osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica uzor drugim školama kao primjer dobre prakse u novoj zajednici škola rezervata biosfere Mura Drava Dunav na području Međimurske županije.

ALEX HORVAT (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.)

Alex Horvat učenik je 1.r Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu smjera ekološki tehničar. Komunikativan je i vedar. Uključio se u volonterske radne akcije Spašavanje vodozemaca od stradavanja na cestama postavljanjem ograde te u akciju Čišćenja obale za bregunice. Razvijenim radnim navikama kao i brizi za prirodu potvrdio je kako je izbor svog budućeg zanimanja bio pun pogodak.

MILJENKO VRANČIĆ (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.)

Jedan od najagilnijih volontera akcija spašavanja vodozemaca je Miljenko Vrančić iz Zebanca. Svojim sumještanima, ali i šire, poznat je pod nadimkom Serđo. Svoju ljubav prema zavičaju, svom mjestu i prirodi dugi niz godina pokazuje brojnim aktivnostima u lokalnoj zajednici. Aktivan je u općinskom vijeću, udruzi Pikač, pjeva u selničkom crkvenom zboru, igra nogomet u NK Mladost Selnica, pomaže i majci oko kućanskih poslova. Dugi niz godina se kao volonter pridružuje i akciji “Spašavanja vodozemaca od stradavanja na međimurskih prometnicama” i raduje ga što se tim akcijama sve više pridružuju mladi. Često u svojim javnim nastupima upućuje apel očuvanja prirode i prirodne baštine.

ŽELJKO MEZGA (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.)

Željko Mezga rodom je iz Knezovca i zaljubljenik u prirodu odmalena. Inženjer je strojarstva i poduzetnik, a smiraj nakon dinamike poslovnog okruženja pronalazi u prirodi. Zadnjih deset godina rekreativno se bavi trčanjem. Hodajući je u posljednje tri godine trasirao zaboravljene međimurske staze i povezao u životinjske oblik kao što su lav, delfin, slon, puž, puran, kokoš i leptira (matula). Označio je 20 trasiranih staza sveukupno u dužini od 204 kilometara. Osmislio je i zanimljivu “Međimursku trilogiju”: Sedam bregova i vrhova iznad 300 mnv, a njegovo najveće istraživanje su živi izvori Trnave U prirodi nalazi inspiraciju, za sebe i svoje unuke, kojima prije svega želi u nasljeđe ostaviti ove nove, originalno povezane postojeće šumske staze.

NIKOLA TOMAŠIĆ (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.)

Povodom Godine bijele rode 2019. godine Međimurska priroda dodijelila je nagrade za fotografije. Nikola Tomašić poslao je svoju fotografiju Izbor za miss. Uz još dvije nagrađene proglašena je najboljom. Programer je po struci, s obitelji živi u Dragoslavec Selu, volontira u Školi nogometa Petica u Macincu. Zbog vrste posla brojne radne sate provodi uz računalo. Zadovoljstvo mu je otići u prirodu i opuštati se uz fotografiranje. Gotovo svakodnevno nas na društvenim mrežama „časti‟ svojim originalnim kadrovima iz svijeta prirode. Često si postavlja pitanje: S obzirom na gotovo zastrašujuće klimatske promjene hoćemo li za par godina imati priliku fotografirati tako krasne kadrove prirode, biljnog i životinjskog svijeta kao što ih imamo sada.

VLASTA VUGRINEC (Najbolji novinarski rad na teme zaštite prirode u Međimurskoj županiji)

Novinarka Vlasta Vugrinec dugi je niz godina bila prepoznatljivo lice čakovečke televizije SRCE TV i to ponajprije emisija na temu poljoprivrede. Profesionalnu novinarsku karijeru nastavlja u tiskanom mediju Međimurske novine. U fokusu su poljoprivreda, vrt i vrtlarenje, vinogradarstvo, pčel, uzgoja cvijeća, biljni i životinjski svijet. Slobodne trenutke koristi za rad u svojem vrtu od 400 kvadrata koji uređuje tri godine.Najviše voli crnogoricu i ruže stablašice Odmalena voli cvijeće i bilje. Ljubav prema tome usadila joj je majka… Objektivnost, novinarsko istraživački rad, argumentirani tekstovi i korektnost u obrađivanju tema iz zaštite prirode i okoliša njezina su istinska odlika i prepoznatljivost. Javnost redovito senzibilizira kada je riječ o ekološkim temama.

DARKO OREŠKI (Senior čuvar prirode 2022. – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u zaštiti prirode)

Darko Oreški međimurska je ribička legenda. Jedan je od osnivača SRD Karas Peklenica. Tajnikom Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije postao je 1994. godine. Navedenu funkciju obavlja najprije volonterski, a potom i profesionalno. Savez danas broji oko pet tisuća ribolovnih članova. Svako društvo, njih 35, ima svoj Statut kojim se propisuju aktivnosti ribiča u području zaštite prirode i okoliša. Upravo u toj domeni aktivnosti ribičkih društava prepoznata je agilnost Darka Oreškog kao strastvenog čuvara prirode. Zajednica sportova Međimurske županije Darka je nagradila godišnjem priznanjem “Franjo Punčec” za 2019. godinu. Njegova zasluga u području zaštite prirode je koordiniranje i kontinuirana dugogodišnja senzibilizacija ribiča s ciljem poticanja zaštite prirode i okoliša.

Matija Sakal i Zora Jambrović
Matija Sakal i Zora Jambrović, najbolji mladi čuvar i čuvarica prirode

Na Matulovu gruntu proglašeni najbolji čuvari i čuvarice prirode 2022. godine

Share on facebook
Facebook