Matulov grunt

„Polukni v hižo i prošpanceraj po gruntu‟

– Dobro mi došli v Frkanovec. Jo sem Ivek Špiranec i bil sem gazda ovoga grunta tam pred sto let. Moja žena Treza, v selo su ju zvali Mamica, tu je živela se do 1995. leta. Decu smo ne meli. Baš su lepo ve grunta zrihtali. Grunt koji denes zoveju Matulov, sam je jen faločec mojega negdašjega grunta. Polukni v hižo pa onda didi i do preše, a na kraju se prošpanceraj po gruntu…‟ dio je naracije audiovodiča instaliranog na Matulovu gruntu.

U nedjelju 19. lipnja moći će se o nekadašnjem životu u staroj „hiži‟ u Frkanovcu čuti preko audiovodiča na kajkavskom dijalektu, hrvatskom književnom i engleskom jeziku, ali i uz vođenje stručnih vodiča Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode koja upravlja Matulovim gruntom. Na trećem ovogodišnjem Danu otvorenih vrata Matulova grunta zainteresirani posjetitelji moći će doznati također više o leptirima plavcima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja kojima i jest posvećen ovaj edukacijsko-istraživački centar.

Osim „stare hiže‟ za razgled će biti dostupna i stara preša, a na samom gruntištu tko želi može organizirati i vlastiti piknik (mogu se ponijeti dekice). Adresa Matulova grunta je Frkanovec 30.

Dan otvorenih vrata održat će se od 14 do 18 sati.

Više o Matulovu gruntu možete saznati na poveznici: https://med-dvemi-vodami.info/sto-posjetiti/matulov-grunt/

Sljedeći Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu zakazan je za nedjelju 25. rujna.

Atmosferu Dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu održanog u travnju ove godine pogledajte na videozapisu objavljenom na You Tube kanalu Međimurske prirode:

https://www.youtube.com/watch?v=zsv6N6Teks8

Vidimo se!

 

„Polukni v hižo i prošpanceraj po gruntu‟

 

Share on facebook
Facebook