Marija Perhoc

Marija Perhoč: – Lijepo je bilo ovdje ići u školu!

Tradicionalno proštenje sv. Križa i sv. Florijana održano je u Križovcu u nedjelju 8. svibnja. Prije i nakon svete mise družilo se i na Trgu međimurske prirode gdje su bili proštenski štandovi koje su između ostalog obišli gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, velečasni Josip Blažon i predsjednik Mjesnog odbora Marko Strojko. Velečasni Blažon s interesom je razgledao i postav Centra za posjetitelje Med dvemi vodami kao i brojni žitelji Križovca. Među njima bila je i Marija Perhoč.

Marija Perhoc
Marija Perhoč s unučicom Anom

U obilazak Centra stigla je s unučicom Anom. Htjela joj je pokazati gdje joj je baka pohađala osnovnu školu. I s nama je podijelila svoja sjećanja.:

– Danas živim u Murskom Središću. Rođena sam u Križovcu i u ovoj zgradi sam išla u osnovnu školu. Došla sam vidjeti kako se to sad uredilo. Evo, sjećam se gdje je bila zbornica, gdje razredi i blagovaonica. Sad su tu i radijatori. Kad sam ja išla ovdje u školu na drva se “kurilo”. Uvijek je bila gužva za užinu. Vrebali smo stajati u redu tako da bi nas zapao “skrajec” jer je on uvijek bio veći od obične šnite kruha. Nekad sam se znala “prebrojati”, pa nisam dobila “skrajca”, uz smiješak se prisjetila školskih dana umirovljenica Perhoč. Na kraju nam je otkrila kako se sve to nekako u životu posloži. Naime, punih 38 godina kuhala je u osnovnoj školi u Murskom Središću. Centar za posjetitelje Med dvemi vodami s oduševljenjem je razgledala, diveći što su sve njezine uspomene iz đačkog doba dobile novi oblik u ozračju urbanog interijera postojećeg prirodoslovnog muzeja.

prostenje Krizovec 0805

prostenje Krizovec

prostenje Krizovec

Share on facebook
Facebook