Matulov grunt - Dan otvorenih vrata (1)

Više od 250 posjetitelja družilo se na Matulovu gruntu

Prvi ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održan je 24. travnja. Adresa Frkanovec 30 te je nedjelje u poslijepodnevnim satima vrvjela brojnim posjetiteljima, odzvanjala pjesmom i igrom. Oko 250 posjetitelja, ponajviše mladih obitelji s djecom, došlo je upoznati nekadašnji način života u staroj frkanovečkoj “hiži” obitelji Terezije i Ivana Špiranec koja je tu živjela do 1996. godine. Današnji uređen kompleks sastoji se od stare hiže, pomoćnog objekta u kojem je stara preša, kubusa koji imitira brajde, zdenca, hotela za kukce te interpretacijskih ploča i klupa.

Ponajviše posjetitelja okupilo se oko 15 sati kad se gruntom zaorila pjesma ženske i dječje vokalne skupine KUU Zasadbreg. Najmlađi članovi ove udruge zaplesali su te pokazali tradicionalne dječje igre kao što su “skrivača, apa čapa”. Događaju je nazočio i  Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu, a Dan otvorenih vrata bio je također dio programa obilježavanja dana Općine Sveti Juraj na Bregu. Domaćin druženja na Matulovu gruntu Javna ustanova Međimurska priroda osigurala je osvježenje i klipiće za posjetitelje i sudionike programa.

Matulov grunt - Dan otvorenih vrata
Ples i igra na Matulovu gruntu

Interpretatorice prirodne baštine i djelatnice Međimurske prirode otkrile su posjetiteljima dio tajni Bedekovićevih graba i način života leptira plavaca, namjenu hotela za kukce i druge zanimljivosti ovog gruntišta. Tom je prigodom predstavljena i radna bilježnica za učenike Mladi čuvar prirode pod krilaticom „Rešavlemo dečije listine na Matulovu gruntu‟. Svi zainteresirani mogli su probati i testnu verziju audiovodiča i čuti glasove koji vode kroz Matulov grunt.

Prvi Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu organiziran je povodom obilježavanja Noći knjige 2022. (23. travnja), ali i Dana planeta Zemlje (22. travnja) te je proveden također u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije. Matulov grunt svoja vrata za posjetitelje ponovo otvara u nedjelju 22. svibnja.

Matulov grunt - Dan otvorenih vrata

Matulov grunt - Dan otvorenih vrata

Matulov grunt - Dan otvorenih vrata

Share on facebook
Facebook