Matulov grunt, stara „hiža‟ u Frkanovcu, građena je prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja. Dobro je očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Rekonstrukcijom i prenamjenom „hiže‟, pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja. Objektom upravlja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Prvi dan otvorenih vrata u 2022. godini održat će se ovog vikenda u nedjelju 24. travnja.

Od 14 do 18 sati posjetitelji će moći prošetati starom „hižom“, popratnim objektom u kojem se nalazi stara preša te cijelim „gruntom“. Kroz prezentaciju na interaktivnom zidu moći će saznati sve o leptirima plavcima Bedekovićevih graba i još poneku osobitost tih vlažnih livada. Prvi put moći će se koristiti audiovodičem kroz koji vodi glas Iveka Špiranca. A tko je Ivek? Saznajte na Matulovu gruntu. U programu gostuje i KUU Zasadbreg koji će prezentirati dio svojih aktivnosti. Na svaki puni sat moći će se pogledati tridesetminutni film koji su snimili članovi KUU-a na temu kulturne materijalne i nematerijalne baštine gornjomeđimurskog kraja.

Druženje na Matulovu gruntu bit će također prigoda za predstavljanje radne bilježnice za učenike Mladi čuvar prirode, a program na Matulovu gruntu pratit će krilatica „Rešavlemo dečije listine na Matulovu gruntu‟. Nova sezona događanja, rezidencijalnih gostovanja i programa na Matulovu gruntu otvara se povodom obilježavanja Noći knjige 2022. (23. travnja), ali i Dana planeta Zemlje (22. travnja). Gdje se nalazi Matulov grunt? U srcu Međimurja, u naselju Frkanovec na kućnom broju 30.

Program je organiziran u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije.

Matulov grunt pozivnica