Andrijana Žbulj

Andrijana Žbulj: – Proljetnice treba ostaviti u prirodi

Priroda inspirira pjesnike, slikare, kipare, umjetnike, znanstvenike, fotografe. Napredna tehnologija omogućila je dostupnost mobitela koji su uvijek s nama u funkciji povezivanja, ali i fotografiranja te postaju prava mala fotografska čuda. Stoga je i sve više foto amatera koji nam se javljaju kao suradnici šaljući svoje fotografske motive nastale u njihovim šetnjama. Jedna od njih je i Andrijana Žbulj iz Goričana. Za sebe kaže da je u svijetu fotografije totalna amaterka i da fotografira mobitelom. Njezina mapa s poslanim fotografskim zapisima obiluje makro kadrovima suncokreta, korisnih kukaca, cvijeća i ptica koje vole močvarna staništa. O svom interesu za fotografiju Andrijana govori:

– Volim odlaziti u šetnje ili vožnje biciklom, ovisno o vremenu i destinaciji, a mobitel je uvijek uz mene i bilo bi šteta ne iskoristiti njegove mogućnosti. U Goričanu i oko njega imamo prekrasne destinacije za fotografiranje, kao što su ribnjak Šuderica, zatim mnoge potoke i rijeke Trnavu i Muru u neposrednoj blizini. Usput se mogu naći mnoge biljke i životinje. Mobitelom ne mogu uhvatiti udaljenije životinje, ali zato rado fotografiram biljke i manje životinje kojima se mogu približiti. Cvijeće također radije ovjekovječim fotografijom i ostavim tamo gdje pripada, nego da ga berem i nosim doma gdje bi uvenulo.

Približavanjem proljeća u prirodi će biti i sve više proljetnica kojima se Andrijana osobito veseli:

– U ožujku se nadam pronaći i fotografirati kockavicu koja je kod nas jako rijetka i zaista ju je teško pronaći čak i na njenom uobičajenom mjestu. Uvijek idem s nadom da ih ljudi nisu našli i potrgali ili iščupali. Mnogi još uvijek ne znaju da doma u vrtu nemaju idealne uvjete za rast zaštićenih biljaka i da ih treba očuvati tamo gdje je njihov dom.

Andrijana Žbulj - autorica fotografije
Šetnje i odlazak u prirodu ima posebnu duševnu terapiju:

– Mama sam troje djece pa mi je boravak u prirodi neka vrsta punjenja baterija. Nemoguće je nakon nekoliko sati šetnje poljskim putevima doći doma loše volje. Najbolji su obiteljski izleti kada nas krene veća ekipa, svi od bake do unuka. Moja mama je često pokretač i nositelj ideja kamo bismo mogli poći taj dan. Dovoljno je malo dobre volje i lijepog vremena, a kad se jednom krene, znatiželja nas vodi dalje. Djeca su također dobre volje kada se umore i bolje spavaju nakon izleta, a ponešto i nauče od boravka na svježem zraku.

Kao što i sama ističe, fotografiranje motiva prirode prije svega je odmor za dušu. Ponekad je ponese i natjecateljski duh:

– Jednom sam sudjelovala u nagradnom natječaju fotografijama pčela i s obzirom na to da se nisam odmah nadala nekakvoj nagradi, jako sam se razveselila kada sam osvojila jednu od utješnih nagrada.

 

Andrijana Žbulj - autorica fotografije

Imate li i vi svoje fotografske favorite šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

U nastavku još nekoliko fotografija s autorskim potpisom Andrijane Žbulj nastalih tijekom njezinih šetnji prirodom.

Andrijana Žbulj - autorica fotografije

Andrijana Žbulj - autorica fotografije

Andrijana Žbulj - autorica fotografije

Share on facebook
Facebook