Vesna Jankovic

Vesna Janković: – Tišina prirode mi liječi dušu

Čakovčanka Vesna Janković je dipl. ekonomistica i radi u odjelu računovodstva čakovečke tvrtke Letina. Već kao srednjoškolka zapisivala je svoje prve stihove, a 2017. godine objavila je svoju prvu zbirku pjesama “Posmeknjeno vreme”. Rodom je iz Preloga i kako kaže u svoje pjesme koje piše na kajkavskom i hrvatskom standardu prenosi promišljanja o životu, djetinjstvu, godišnjim dobima i prirodi. Pjesme piše kako bi izrazila emocije. Osim kroz pjesme, svoje dojmove izražava kroz još jedan, njoj osobito drag medij – fotografiju.

– Fotografiranje je moje slikarsko platno, a pjesništvo moja pisana riječ. Pojavom mobitela kao da sam dobila poziv iz prirode neka krenem fotografirati. Možda prije nisam neke stvari zamjećivala. Sveprisutnošću mobitela koji je uvijek uz nas kao da sam odjednom počela više opažati detalje. S vremenom je moje fotografiranje kadrova prirode postalo bijeg od stvarnosti. Taj bijeg pretačem u lijepe slike. Gledam primjerice zalazak sunca i to me jednostavno pozove na fotografiranje. Ispunjava me sam taj proces fotografiranja, otkriva nam Vesna o svom porivu otkrivanja fotografske inspiracije.

foto Vesna Jankovic
Kadar iz šetnje jednog mrazastog jutra

* Najviše vas zaokuplja pejzažna fotografija?

– Priroda je moj lijek, liječi dušu. Volim potrošiti sat vremena u tom malo mikrosvemiru fotografiranja detalja u prirodi. To je moja antistresna terapija. Tišina prirode mi liječi dušu. Jako volim jutra. Jutra su moja. Fascinira taj mir. Izlazak sunca, rosa, bubamare na livadi, snijeg, inje, mraz…Satima slikam detalje. Šetajući prolazim kraj nekog stabla, opazim nekog kukca i taj me detalj potakne na fotografiranje. Boravak u prirodi i fotografiranje me opušta. Ne razmišljam o ničemu, nego promatram svijet oko sebe te ljepote prirode i fotografiram ih. Bilježim ovdašnje teme u gradu Čakovcu, odlazim na šetnje uz rijeke Muru i Dravu, na Ivanščicu…

* Samozatajna ste osoba, ali rado svoje fotografije podijelite sa svojim prijateljima na društvenim platformama, zar ne?

– Drago mi je kad mogu te svoje foto lutnje podariti dragim ljudima. Svi mi možda prolazimo istim stazama, ali je svatko ih doživljava na drugačiji način. Možda ja imam taj mali dar, osjećaj da kad se nađem na nekom mjestu ili situaciji osjetim zov da to i fotografiram. Ne mislim da je to neka viša sila nego jednostavno neka intuicija. Naprosto primijetim detalje koje drugi ne opažaju.

foto Vesna Jankovic
Izlasci i zalasci sunca Vesni su osobito dragi motivi

* Fotografije najviše mobitelom ili?

– Imam jedan fotoaparat koju mi je poklonila kolegica, poluautomatski. Pokušala sam fotografirati njime, međutim za fotoaparat bi trebalo malo dodatne edukacije, a zbog naočala koje nosim i mog astigmatizma praktičnije mi je fotografirati upravo mobitelom. Na fotografske natječaje se ne javljam jer moje fotografiranje je moje vlastito zadovoljstvo, moja vlastita priča.

Imate li i vi svoje fotografske favorite šaljite ih putem obrasca fotografija mjeseca na internet stranici Javne ustanove Međimurska priroda ili u rubrici TVOJ DOŽIVLJAJ stranice Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

U nastavku još nekoliko Vesninih fotografija nastalih tijekom njezinih šetnji i istraživanja prirode:

foto Vesna Jankovic (7)

foto Vesna Jankovic (1)

foto Vesna Jankovci

foto Vesna Jankovci (6)
Jedna od omiljenih Vesninih tema jesu i bubamare
Share on facebook
Facebook