Matulov grunt 12. rujna 2021 (1)

Prva godina djelovanja Matulova grunta

Otvorenjem Edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt, 10. ožujka 2021. godine, stara tradicionalna međimurska „hiža“ dobila je novo ruho i namjenu. Stvorena je nova turistička atrakcija u Međimurskoj županiji te su mnogi nahrupili da vide što se to skriva u Frkanovcu na kućnom broju 30. Međimurska županija koja je u sklopu projekta „Med dvemi vodami“ obnovila staru „hižu“ istu je povjerila na upravljanje Međimurskoj prirodi – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode.

Stara „hiža“ koja priča priču o matulima s Bedekovićevih graba. Naime, matuli odnosno leptiri glavna su tema interpretacije koja se krije na Matulovu gruntu. Priču o dvije kritično ugrožene vrste leptira plavaca, velikog i zagasitog, posjetitelji mogu pogledati na interaktivnom zidu koji se krije u „zadnjoj hiži“, a niz zanimljivih činjenica o životu, prehrani i navikama naših predaka mogu se naći uz „sveti kot“, staru ljekarnu ili kod stare preše.

Novi život staroj „hiži“ udahnuli su djelatnici Međimurske prirode kroz niz aktivnosti koje su organizirali tijekom godine. Kako bi svatko imao priliku zaviriti u grunt organizirano je pet (5) Dana otvorenih vrata Matulova grunta gdje su posjetitelji uz besplatan ulaz i stručno vođenje imali priliku razgledati cijelo gruntište, a na posljednjem danu pridružili su im se članovi KUD-a Podturen. Osim što je Matulov grunt postao turistička atrakcija on je osmišljen i kao rezidencija za umjetnike, pisce i istraživače. Tako je na samom otvaranju potpisan sporazum o suradnji s Društvom hrvatskih književnika. Cilj sporazuma je da na Matulovu gruntu kroz godinu borave hrvatski, ali i strani pisci koji će u ambijentu gornjeg Međimurja stvarati svoja dijela. Prvi „gazda“ grunta bio je pisac, novinar i teolog Tomislav Šovagović, zatim Maja Klarić sa svojim Bookmobilom (https://bit.ly/3pNcGMw), prevoditeljica i spisateljica Dimana Miteva, storytellerica i prevoditeljica Srebrenka Peregrin (https://bit.ly/3pNxF1V) te naposljetku operna pjevačica i autorica bloga knjigesumojsvijet.com Ana Jembrek (https://bit.ly/3pIvcFS). Na samom gruntu boravili su i istraživači udruge Hyla koji su tijekom ljeta istraživali noćne leptire na području Međimurske županije (https://bit.ly/3DUIFQd).

Posjetile su nas i mnoge grupe: članice i članovi Udruge žena Slakovec, udruge žena Belica, udruge BIOVRT, Stomatološkog društva Međimurja, PD-a Bundek, KUD-a Zasadbreg, aktiva učitelja razredne nastave OŠ Štrigova, učitelji OŠ Belica te učenici osnovne škole Domašinec i Pribislavec. Održana je skupština članova Udruge turističkih vodiča – Međimurski vodiči. U sklopu studijskih posjeta Međimurju Matulov grunt su obišli i djelatnici Javnih ustanova za zaštitu prirode Primorsko-goranske županije i Dubravačko-neretvanske županije.

Prva godina djelovanja Matulova grunta

U sklopu projekta Eco Bridge održane su radionice za djecu kako bi se obilježio Europski dan suradnje. Grunt se još koristio za radionicu Upoznavanja ljekovitog i samoniklog bilja, koju je vodila farmaceutkinja Petra Križaić, predstavljanje parfema u organizaciji influencerica iz Modnog ALMAnaha, kao kulisa za fotografiranje mladenaca te snimanje spota za pjesmu Ženske vokalne skupine Pučpuljike.

Spot za pjesmu „Da bi imel perje“ vokalne skupine Pučpuljike pogledajte u nastavku.

Matulov grunt poslužio je i kao mjesto organizacije Kampa mladi čuvari prirode gdje su djeca doživjela „najbolji dan u životu“. Kako je bilo na kampu možete provjeriti u videu.

Kako bi Matulov grunt živio i iduće godine djelatnice Međimurske prirode pripremaju niz aktivnosti gdje će vas upoznati s tradicijom Međimurja i ugroženosti strogo zaštićenih vrsta leptira.

Družimo se i iduće 2022. godine!

Prva godina djelovanja Matulova grunta
Share on facebook
Facebook